HTML

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők leírásai, ismertetői

Friss topikok

Linkblog

A kenyérsütő gépekről

2010.10.21. 13:40 konyak

Akinek elege van  az E-betűs adalékokból álló bolti kenyérből, ami még agyon is van sózva, az süssön magának kenyeret.

A kenyérsütőgép segítségével 3 óra alatt elkészül 1 kg kenyér, és semmit nem kell vele csinálni!
A kenyérgépben van egy sütőforma, átlaában  téglalap alakú, abba egyszerűen bele kell tenni a keverőlapátot, majd 4 deci vizet, beletenni az alapanyagokat, rá egy kis élesztőt, majd betenni a sütőformát a gépbe, rácsukni a fedelét, megnyomni 2 gombot, és 3 óra múlva kész a finom, friss, meleg, saját készítésű kenyér!
A gép működése a következőképp alakul ( normál program időbeosztás):

- kikeveri a berakott lisztet meg alapanyagokat a vízzel együtt ( 10 perc )
- pihentetés (20 perc)
- újabb keverés (15 perc)
- újabb pihentetés  (10 perc)
- szellőztetés  ( ½ perc keverés)
- pihentetés, keltetés (65 perc)  
- végül 60 perc sütés (a sütési (barnítási) fokozatot a nagyobb gépeken 3 fokozatban lehet állítani: gyenge, közepes, erős)

Ha ez mind megvan, letelt a 3 óra, egy gombnyomással leállítható a gép, kihúzzuk az áramból, és megvárjuk, amíg a kenyér kicsit hűl, és utána hozzálátunk az elfogyasztáshoz.

 

Vásárláskor a következőkre kell ügyelni:
1./ sokak szerint jobb a két lapátos
2./ vásárláskor ellenőrizd, hogy jól záródik-e a teteje (később sok kellemetlenségtől, cseregarancia igénybevételétől stb. mentesíted így magad)
3./ lehetőleg legyen magyar nyelvű használati utasítása (ez - bár egyértelműnek tűnik - nem mindig az)
4./ ellenőrizd, hogy nincs-e lepattogva/nem sérült-e a bevonat a sütőtálon és a lapátokon
5./ Annál jobb, minél többféle prohramot tud.

  A mindennapi kenyérsütéskor szokott egy gond adódni. nagyon sokszor a kenyérsütő keverő-lapátja beleragad a kenyérbe. Ezt azonnal vegyük ki, mert, ha a kenyér esetleg nem fogy el, akkor megy ki a lapát a szemétbe!
  Szerencsére a kenyérsütő lapátok beszerzése ma már nem gond, Itt lehet rendelni minden géphez kenyérsütőgép-lapátokat.
Kenyérsütő keverőlapát rendelés
Nagyon fontos, hogy ne csak a kép alapján rendeljünk, mert a kenyérsütő gyártó cégek figyelnek arra, hogy két lapát ne legyen egymással kompatibilis. A tengelyméret lehet változó, ez általában 8 és 10mm, illetve a lapolással szoktak még variálni. Egy, vagy kétoldalas lapolás, illeteve végigmegy a tengelyen, vagy csak a tengely felső részén egy fél centin lapoják meg a tengelyt.
 

Végül pedig pár jól bevált recept.
kk=kiskanál/teáskanál, ek=evőkanál, 2 fontos (lb) kb. 1 kg-os kenyérhez recept-ajánlat:

Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér: teljes kiőrlésű programon sütve

320 ml víz
400 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
160 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
2 kk só
3 ek barna cukor
3 ek vaj/olaj
2 kk zacskós porélesztő (vagy egy 50 gr-os élesztő egyharmad része előtte futtatva, vagy csak szárazon belemorzsolva)

 

Barna kenyér recept: teljes kiőrlésű, vagy alapprogramon sütve:

320 ml víz
560 g erős barna liszt
2 kk só
3 ek barna cukor
3 ek vaj/olaj
2 kk zacskós porélesztő (vagy egy 50 gr-os élesztő egyharmad része előtte futtatva, vagy csak szárazon belemorzsolva)

Szólj hozzá!

Címkék: keverő kovászt PENGE

A durgol® swiss espresso® vízkőtlenítő

2010.10.21. 09:23 konyak

A durgol® swiss espresso® speciális vízkőoldó tetszőleges márkájú kiváló minőségű kávéfőzőgépekhez használható.  Automata és félautomata gépekhez, kávépárnás és-kapszulás kávéfőzőkhöz, valamint szitatartós és dugattyús gépekhez egyaránt használható.
 

A durgol® swiss espresso® vízkőtlenítő  használatával hagyományos filteres kávéfőzők és vízforralók is problémamentesen vízkőteleníthetők. A durgol® swiss espresso® nagy hatékonyságú, egyszerűen és biztonságosan kezelhető, ezáltal könnyedén és gyorsan, hosszas hatóidő nélkül elvégezhető vele a vízkőtelenítés.
Rendszeres használatával biztosítható a kávéfőző gép optimális minősége, és a speciális összetételű védőanyag pedig meghosszabbítja a készülék élettartamát. A durgol® swiss espresso® nem hagy hátra lerakódásokat. A gép a vízkőtelenítés és az azt követő öblítés után megfelel az élelmiszer-biztonsági előírásoknak. A Durgol® swiss espresso® az interneten is megvásárolható, egy csomagban két darab, egyenként 125 ml-es adag található. Egy adag egy teljes vízkőtelenítéshez elegendő.  

Hasznos tudnivalók

Mi a vízkő?
A csapvíz egy oldat, amely gázokat (pl. széndioxidot), ásványi sókat és szennyező anyagokat is tartalmaz. A csapvíz keménységét a kálcium-hidrogén-karbonát ( Ca(HCO3)2 ) és a magnézium-hidrogén-karbonát ( Mg(HCO3)2 ) ionok okozzák. A hőmérsékletemelkedéssel a hidrogén-karbonátok vízoldhatósága csökken. Forralással (gőzpároló készülékekben, kávéfőző gépekben, vízmelegítőkben) ugyanis a hidrogén-karbonátokból eltávozik a szén-dioxid, így a forralóüst (bojler) oldalán pikkelyes lerakódás, azaz vízkő keletkezik. A vízkő nagyrészt kálcium-karbonátot tartalmaz

Miért kell vízkőteleníteni a kávéfőző gépet?
A vízkőlerakodások csökkenthetik a kávé minőségét és a készülék élettartamát. A vízkőlerakódások csökkenthetik a hőátadást és evvel nő az elkészítési idő, ami rontja a kávé minőségét. A vízkő mennyisége folyamatosan nő, ami megrongálhatja a készülék fűtőelemét, valamint korróziót idézhet elő. Ez e készülék meghibásodásához vezet. A vízkövesedés miatt a kávéfőző készülék több energiát fogyaszt, ami a környezetvédelemre is hatással van.
Az elkészített kávé minőségéért és a kávéfőző készülék élettartamáért fontos a rendszeres vízkő- mentesítés.


Mi várható el egy jó vízkőoldótól?
A savtartalma miatt a vízkövet feloldja. A vízkőoldó hatékonysága függ a benne lévő savas összetevőktől. A kémiai reakció intenzitását a buborékképződés jelzi. Az ideális készítmény használattal garantálja a gyors és alapos vízkőoldást és a készüléknek, megfelelő védelmet nyújt. Miért ne használjon citromsavat, vagy ecetet a vízkőoldáshoz? Citromsavas vízkőoldó maradéka dugulást okoz a készülékben. Eltömi a szelepeket, csöveket, rongálhatja a szivattyúkat. A mészkő darabkák letapadhatnak a citromsav maradékával. Ezen kívül a citromsav oldhatatlan réteget képezhet, egyfajta védőbevonattal ellátva a lerakódott vízkövet. A citromsav 10-szer lassabban oldja a vízkövet, mint a durgol® swiss espresso®. Az ecetsavnak kellemetlen szaga van és befolyásolja az kávé ízét és rontja a minőségét. A készülékek anyaga megőrizheti az ecet maradékát. Egyes műanyagokat meg is rongálhat.
Az ecetsav és a citromsav (> 10x) lassabban oldja a vízkövet, mint a durgol® swiss espresso® vízkőtlenítő.

Mikor kell a kávéfőző készüléket vízkőteleníteni?
Rendszeresen kell vízkőteleníteni, ha a készüléknek szüksége van rá. A helyi vízkeménységet tesztcsíkkal (nem tartozék), vagy a vízszolgáltatótól lehet megtudni. A készüléket így be tudja állítani. Néhány kávéfőzőt az eladáskor, vagy az üzembe helyezéskor beállítanak a vízkeménységnek megfelelően, ami ekkor időben jelezi (kijelzéssel) a vízkő-mentesítés idejét. A legtöbb kávéfőző gépet elláttak vízkőmentesítő programmal. Néhány program blokkolhatja is a készüléket, ha többszöri jelzés után nem vízkőtelenítik. Olvassa el a készüléke használati útmutatóját, ami magyarázatot ad a készüléke kijelzéseire. Ha a gépnek nincs vízkőtelenítés-kijelzője: végezzen vízkőtelenítést, amint a gép működése lassabbá vagy szabálytalanná válik, vagy ha csökken a habosítás (a tejhabkészítés) minősége.

 

A durgol® swiss espresso® vízkőoldót itt vásárolhatja meg:
durgol vízkőtlenítő rendelés


 
 

 

 

Szólj hozzá!

Az indukciós főzőlap

2010.10.21. 09:21 konyak

1984 óta léteznek kerámia főzőlapok. Hasonlóan néznek ki, de a maiak már teljesen más alapelven működnek. Amint bekapcsolják a főzőlapot, megmutatkozik a különbség. Korábban a főzési eljárás, azaz a tűzhely felmelegedése tűzforró fémszálak segítségével történt, ma ez már teljesen másképp van.
Az új technológia alkalmazásával semmi érzékelhető dolog nem történik a bekapcsolást követően: a kerámialap alatt nincs semmilyen fűtőszál, amely felizzana
és a főzési zóna sem melegszik fel. Azt, hogy a tűzhely be van kapcsolva onnan látni, hogy a főzőlapra tett edényben ( természetesen az arra “megfelelő” edényben) levő víz sokkal hamarabb forrni kezd, mint akármelyik más tűzhelyen.
Röviden, ez az indukciós tűzhely.
Az indukciós tűzhelyen főzni - boszorkányságnak tűnik, pedig nem az: a főzőlap csak akkor kezd el melegedni, ha ráteszik a megfelelő edényt. Egyébként nem indul be a melegedési folyamat, a “csodatűzhely” hideg marad, így teljesen kizárt, hogy bármiféle baleset történjen. A “csodatűzhely” titka a mágnesességben rejlik. Csak ott képződik hő, ahol arra valóban szükség van, azaz kizárólag magában a főzőedény aljában.
Az indukciós tűzhelyen történő főzéskor jelentősen lerövidül a főzési idő, a hő ugyanis a főzőedény aljában keletkezik és azonnal átkerül a “főznivalóba”. A hőátadás a bekapcsoláskor azonnal elkezdődik és a folyamat finoman szabályozza önmagát. A főzési zónát az edény alja csak indirekt módon melegíti fel, a kifutó étel nem ég le és a felhasználó (azaz a háziasszony) sem tudja megégetni magát. Ha az edényt leveszik a tűzhelyről, a főzőlap automatikusan kikapcsol. Az indukciós tűzhely felismeri, ha a megfelelő edényt teszik rá a főzőlapra. Ellenkező esetben nem kerül sor az energiaátadásra, a folyamat nem indul be. Ha üres edényt tesznek a tűzhelyre vagy ha az edényből elforr az étel, a hőérzékelő automatikusan lekapcsolja a tűzhelyet. Az indukciós főzőlap egy olyan főzőlap, amelyen a fém főzőedényt az induktív módon keletkező Foucault-áram melegíti fel. Ez úgy történik, hogy felmelegedés közben úgynevezett elektromágneses hullámok keletkeznek, amelyek - végső hatásként - a főzőedény vezető aljába kerülve biztosítják a főzéshez szükséges energiát.
Az indukciós tűzhely működése:
Amint azt a neve is mutatja, ez a technológia az indukciónak nevezett fizikai jelenségen alapul: az energia mágneses váltakozó mező formájában a főzőedény aljába jut és ott hővé alakul át. Az üvegkerámia alatt egy indukciós tekercs található, amelyen nagyon nagy frekvenciájú áram folyik át. Ez a váltóáram egy gyorsan váltakozó mágneses mezőt hoz létre, amely az edény fém aljára is kifejti a hatását. A mágneses váltakozó mező - Faraday szerint - az edény aljában elektromos feszültséget hoz létre, amely indukciós árammá alakul át (Foucault-áram). Ez az áram nagyon gyorsan felmelegíti az edény alját, az pedig pillanatok alatt tovább melegíti az edényben levő ételt (természetesen a kerámia főzőlap azon részét is, amelyik az edény aljával érintkezik).
A frekvencia általában 25 és 50 kHz között van. A váltakozó mező nagy frekvenciájának következtében ez csak kb. 0,1 mm mélyen jut be az edény aljába. A nagy frekvenciájú váltóáramnak azt a sajátosságát, hogy csak a vezető “bőre alá” jut be, az angol szakkifejezés után “skin-effektusnak” nevezzük. A skin- effektusnak jelentős szerepe van az edény alja és a kerámia lap alatti indukciós áram kölcsönhatásában is. Mivel a Foucault- áram az edény alján csak a perem körül, egy keskeny sávban folyik, ezért az elektromos ellenállás látszólag megemelkedik. Ha az edény alján az összes Foucault-áram átfolyna, nem keletkezne elegendő hőmennyiség.
Elméletileg, az indukciós tekercs
mágneses váltakozó mezője ugyanolyan mértékben terjed ki az edényben felfelé (kívánt hatás), mint a tűzhely irányába lefelé (nem kívánt hatás). Elvileg, az indukciós hőképződés valamennyi fém (áramvezető) edény esetében
bekövetkezik, a kereskedelemben

Ennek magyarázata:
- Edény nélkül az indukciós tekercs mágneses váltakozó mezői minden irányba kiterjednek. Az edények aljába beépített ferromágneses anyag “összegyűjti” ezeket a mezőket és a kisugárzott elektromágneses energiát az edény elektromosságot vezető aljába vezeti. Így egyrészről kisebb mezőre van szükség, másrészről a lehető legkevesebb sugárzás jut a környezetbe.
- Az edény aljában a demágnesezésből származó veszteség a Foucault-áram segítségével további meleget állít elő. Az így nyert hő a a fűtési teljesítmény mintegy 1/3 részét teszi ki. A ferromágneses anyagnak hasonló elektromos ellenállással kell rendelkeznie, mint az indukciós tekercsben levő réznek. És itt jön a képbe a vas. Annak kimutatására, hogy egy edény alkalmas-e arra, hogy egy indukciós főzőlapon használják, egy mágnest kell az aljához tartani.
Ha hozzátapad, azt jelenti, hogy az alj (ferro)mágneses és alkalmas. A legtöbb indukciós tűzhely lekapcsol akkor, ha nincs rajta edény vagy nem megfelelő, azaz nem ferromágneses edény van a főzőlapon.
Elektromos felépítés
Ha az indukciós tűzhelynek leveszik a fedelét: az elektronika alatt egy nagy réztekercs látható. 
Az indukciós főzőlap és az energia felhasználás
Egyre többen döntenek úgy, hogy indukciós tűzhelyet vásárolnak, hiszen a sokat emlegetett energiatakarékosságot ezzel a tűzhellyel garantáltan meg tudják
valósítani és így biztosak benne, hogy a lehető legjobban döntést hozták. Döntésükkel nem csak a pénztárcájuknak kedveznek és nem csak a környezetet
védik, hanem minden egyes alkalommal jelentősen lerövidítik a főzési időt. 
Az indukciós tűzhelynek rendkívül kedvező az energia fogyasztása. A normál üvegkerámia tűzhelyekkel összehasonlítva, mintegy öt százalékkal jobb a hatásfoka. Egy hagyományos főzőlapos tűzhellyel szemben pedig tíz százalékkal hatékonyabb az energia felhasználása. Vizsgálatokkal kimutatták, hogy a forrási idő (pl.: vezetékes víz esetén) az indukciós tűzhelyen hellyel-közzel a fele a hagyományos elektromos tűzhelyen mért időnek és az energia fogyasztás kb. negyven százalékkal alacsonyabb. Mindezekkel az érvekkel természetesen szembe állíthatók a viszonylag magas beszerzési költségek, amelyek első hallásra akár sokkolólag is hathatnak. Egy azonban biztos: rövidebb-hosszabb idő alatt ezek a költségek de facto amortizálódnak és akkor lehet mérleget csinálni, hogy mennyit is takarítottunk meg a tűzhelyünkkel. Összességében
elmondható, hogy az indukciós tűzhelyeknek rendkívül kedvező az energia fogyasztása, és hosszú távon mindenképpen és többszörösen kifizetődő a használatuk.

Milyen előnyökkel jár egy indukciós tűzhely használata?

Egy indukciós tűzhely, azaz egy indukciós főzőlap beszerzése csak előnyökkel jár a felhasználó számára. Először is a környezetvédelem, másodszor pedig az energia- és egyéb költségek megtakarítása szempontjából.
- hasonlóan, mint a gáztűzhelynél, a bekapcsolástól számítva nagyon rövid a reakció idő (nagyon rövid felfűtési idő; gyors, pontosan beállítható gyors sütés) 
- a szenzorok megakadályozzák a túlmelegedést és ezzel azt, hogy elfőjön az étel 
- gyorsan elkészül a nagy mennyiségű étel is - nagy edényben is, mert a hő közvetlenül az edény alján képződik, így nem kell megvárni, míg a főzőlap felmelegszik
- az edény körül levő főzőfelület hideg marad, ez a rész nem melegedik fel, csak annyi hőt kap a főzőlap, amennyit az edény az érintkezéssel átad (úgynevezett visszafelé melegedés)
- sokkal könnyebb tisztán tarthatóság, mert az ételek nem tudnak leégni: az üvegkerámia felület csak az edény alatt melegszik fel és nem az edény körül levő kritikus felületen
- megnövelt biztonság, mert az energiát csak célzottan adja le: a tévesen (vagy kisgyerek által) bekapcsolt indukciós főzőlap csak akkor melegszik fel, ha egy edényt tesznek rá
- a rövid főzési idő miatt és mert csak egy relatíve kis tömeget melegít fel, energiatakarékos; a gáztűzhelyhez hasonlóan az energia nagy része nem veszik el a sugárzás és a konvekció miatt és nem tárolódik a forró platnin ( ezért kiválóan alkalmas pl.: gyorsfőző edényben történő főzésre)
- csak az edényben keletkezik hő - a szokásostól eltérő átmérőjű edényben is: ha túl kis edényben főz, akkor is csak az melegszik fel; a körülötte levő főzőfelület hideg marad.
 
Egy probléma szokott lenni az indukciós tűzhelyekkel.
Sok régi nem indukciós-tűzhely kompatibilis, azaz nem ferromágneses edény található a konyhában. Ezeket a régi lábosokat, főzőedényeket mind ki kell dobni? Nem lehet őket többet használni? 
Ezen a gondon segít az indukciós főzőlap. Egyszerűen a főzőlap és edény közé kell helyezni, és a régi lábosok, tepsik, is használhatóak az indukciós tűzhelyeken! 

Kapható 22cm és 26cm átmérőjű változatban is, melyet az alábbi linkeken meg is rendelhet:


22 cm átmérőjú W-pro (Whirpool) főzőlap


26 cm átmérőjú W-pro (Whirpool) főzőlap






 

Szólj hozzá!

Címkék: adapter indukciós főzőlap adapterlemez

süti beállítások módosítása