HTML

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők leírásai, ismertetői

Friss topikok

Linkblog

HAUSMEISTER HM-1300

2023.08.08. 10:21 konyak

2023-08-08_10-16-13.jpg


BEVEZETÉS
A Hausmeister házi kenyérsütô több éves tapasztalat eredményeképp jött létre. Akár több éve süti otthonában
a kenyeret, akár most próbálja elôször, az útmutató segítségével mindenképpen a lehetô legtöbbet hozhatja ki
kenyérsütôjébôl. Tegye félre elôítéleteit és elvárásait és vágjon bele!
Az útmutató segítségével az elsô cipójától kezdve sikerélményei lehetnek! Több olyan recept is található a
könyvben, amelyek a gép különbözô programjait és funkcióit is igénybe veszik, és amelyeken át ösztönösen
ráérezhet a kenyérsütô gép használatára. A sikerélmények útján pedig hamarosan Ön is megoszthatja ismerôseivel saját receptjeit. Idôvel észre fogja venni, hogy a legtöbb recept az útmutatóban található receptek különbözô variációja.
Kérjük, tartsa meg a készülék dobozát és csomagolását!
A csomagolást speciálisan a készülék biztonságos szállításához alakították ki.
Ha a jövôben szerelôhöz kell vinnie a gépet, kérjük a sérülések elkerülése végett az eredeti csomagolásban
szállítsa!

BIZTONSÁGI ELÔÍRÁSOK
Kérjük, gondosan olvassa el és tartsa meg!
• A kenyérsütô használata elôtt kérjük, gondosan olvassa el a használati útmutatót.
• Használja a megfelelô tápfeszültséget: 220-240 V ~ váltakozó áram.
• NE ÉRJEN HOZZÁ mûködés közben a forró felületekhez.
• Felügyelet nélkül NE ENGEDJEN gyermekeket a mûködô készülék közelébe.
• SOHA ne helyezze a kezét / ujjait a kenyérsütô tepsibe miközben a készülék üzemel.
• NE merítse a dugaszolóaljzatot, a csatlakozókábelt, vagy alaplapot vízbe vagy más folyadékba.
• NE használja a kenyérsütôt a szabadban.
• A készüléket mûködés közben minimum 50mm-re helyezze a falfelülettôl vagy más tárgyaktól.
• Használaton kívül, vagy tisztítás elôtt MINDIG húzza ki a készüléket.
• MINDIG stabil egyenletes felületre helyezze a kenyérsütô gépet, és ellenôrizze, hogy a gumi lábazat biztosan
áll.
• VIGYÁZZON, hogy a csatlakozókábel a pult vagy munkafelület szélénél ne lógjon le.
• A készülék mozgatásához MINDKÉT kezét használja.
• A készülék külsejét csak nedves ruhával TISZTÍTSA meg. A kenyérsütô tepsit minden használat után tisztítsa
meg enyhe mosószeres vízzel, majd alaposan öblítse át és szárítsa meg.
• a a készüléket elejtené, vagy bármilyen más módon károsodna, ne használja többet, azonnal hívjon szakembert.
A KÉSZÜLÉK CSAK HÁZTARTÁSBAN TÖRTÉNÔ HASZNÁLATRA ALKALMAS
KÉRJÜK, ÔRIZZE MEG AZ ÚTMUTATÓT!

HAUSMEISTER HM-1300

A KENYÉRRÔL…
A kenyér az egyik legrégebbi élelmiszer, amit ismerünk. Miután az emberek megtanultak magokat elvetni, a
kenyér hamarosan világszerte több kultúra meghatározó ételévé vált. Azóta minden egyes kultúra kifejlesztette
saját kenyérkészítési technikáját, a rájuk jellemzô helyi hozzávalókkal és speciális eljárásokkal. Ez a tendencia a
mai napig folytatódik. Még az elôre csomagolt, szupermarketekben kapható kenyerek íze is eltérô az egyes
országokban.
Azonban bármilyen gazdag választékot is tár elénk a pékség vagy a bevásárlóközpont, semmi sem érhet fel az
otthon készült friss kenyér meleg illatával és ízével.

A KENYÉRSÜTÔ KÉSZÜLÉKRÔL…
A Hausmeister kenyérsütô hatalmas sikerére való tekintettel örömet okoz számunkra, hogy technológiánkkal
hozzájárulhattunk az otthoni kenyérkészítés mûvészetének megôrzéséhez a késôbbi generációk számára is.
Mint a legtöbb konyhai gép, a kenyérsütô gép is rengeteg fáradságos munkától kíméli meg Önt. Kiváltképp
elônyös, hogy a dagasztás, kelés és sütés mind egyetlen helytakarékos egységben történik. Ha követi az utasításokat és betart néhány alapvetô elôírást, a készülék segítségével csodálatos kenyereket készíthet saját
otthonában.
Azt azonban ne feledje, hogy a gép nem tud Ön helyett gondolkodni, nem tud szólni, ha kifelejtette az élesztôt,
vagy nem megfelelô lisztet használt…



HOZZÁVALÓK
A kenyérkészítés legfontosabb része a hozzávalók gondos összeválogatása. A megfelelô alapanyagokkal és a
kenyérsütô gépének segítségével kiemelkedô eredményeket érhet el.
Tartsa be a következô egyszerû szabályt:
„jó minôségû hozzávalók – jó eredmény; gyenge minôségû hozzávalók – gyenge eredmény”.
Hogyha például a jó minôségû élesztôt, lisztet és vizet egy tálba összedobja és elkeveri, a tészta akkor is megkel!
A kenyérsütô maga nem tudja megakadályozni a tészta kelését, ezért, ha az mégsem kelne meg, nem valószínû,
hogy a készülékben keresendô a hiba, sajnos inkább az alapanyagokban…
Hogy idôt takarítsuk meg Önnek, több olyan információt is tartalmaz az útmutató a kenyérkészítés alapjaival
kapcsolatban, amelyek segítségével mindig a legjobb eredményt érheti el.

LISZT
A kenyérkészítés legfontosabb eleme a lisztben található glutén elnevezésû protein, amelynek segítségével a
kenyértészta meg tudja ôrizni alakját, illetve az élesztô által termelt széndioxidot. Az „erôs liszt” kifejezés azt
jelenti, hogy a lisztnek magas a glutén tartalma. Nagy valószínûséggel kemény búzából készült, amely
különösen alkalmas a kenyérsütésre.

BARNA LISZT
A barna liszt a búzaszemeknek körülbelül a 85%-át tartalmazza, tehát a korpa nagy részét eltávolították belôle.
Ebbôl kifolyólag a barna lisztbôl készült kenyerek általában kisebbek lesznek, mint a fehér kenyerek, mivel a
liszt glutén tartalma kisebb, ízük és állaguk azonban többnyire kellemesebb.
Ha barna lisztet vásárol, keresse az erôs, finomra darált típust, amellyel jobb eredményeket érhet el a
készülékkel.

TELJES KIÔRLÉSÛ LISZT
Ez a lisztféle az eredeti búzaszemeknek minden részét, tehát a korpát is tartalmazza. A búza kemény külsô része
rendkívül gazdag rostokban. A lehetô legfinomabbra darált lisztet válassza. A lisztben található korpa
megakadályozza a glutén felszabadulását, ezért az ilyen lisztbôl készült kenyerek általában kisebbek, és
sûrûbbek, mint a fehér kenyerek. Ízük azonban kitûnô (próbálja ki a mézes korpás kenyér receptjét). A
készüléken speciális program található a teljes kiôrlésû lisztbôl készült kenyér elkészítéséhez, amely a teljes kiôrlésû liszt jellemzôi miatt több idôt szentel a tészta gyúrásának és keltetésének.

ÉLESZTÔ
Az élesztô egy olyan élô szervezet, amely apró széndioxid buborékokat termel, amely által a tészta megkel. A
kenyérsütô gépek esetében a legegyszerûbb a tasakokban kapható szárított élesztôpor használata, mert ez a
fermentációhoz nem igényli cukor hozzáadását, így a kenyér minôségének befolyásolása nélkül csökkentheti
kenyere cukortartalmát.
A szárított élesztô rendkívül érzékeny a nedvességre, ezért a nyitott tasakot ne tárolja egy napnál tovább.


A kenyér ízét természetesen a só (is) adja, de segítségével a túlzottan aktív élesztô hatását is megfékezheti.

HAUSMEISTER HM-1300

VAJ (VAGY ZSIRADÉK)
Vaj hozzáadásával fokozhatja a kenyér ízvilágát, valamint puhábbá teheti a kenyeret. Vaj helyett használhat
margarint, vagy olíva olajat is. Kerülje a csökkentett zsírtartalmú termékeket, mert ezek zsírtartalma sokszor
akár 40%-nál is kevesebb, így hatásuk is jelentôsen csökken.

CUKOR
A cukor is ízt ad kenyerének, továbbá szerepet játszik a kenyér héjának barnulásában is.
Megjegyzés: a legtöbb tasakos élesztô aktiválásához nincs szükség cukorra.

VÍZ
Ha lehetôsége van rá, használjon lágy vizet. A Hausmeister kenyérsütô segítségével természetesen kemény vízzel
is kitûnô eredményeket érhet el. A víz hômérséklete azonban sokat vitatott kérdés, holott a válasz egyszerû:
tegye a kezét a vízbe, és ha úgy érzi hûvös, akkor megfelelô. A vizet nem szükséges használat elôtt
felmelegíteni, mert az élesztôt ideje korán megölheti. Ha azonban aggódik, hogy a friss csapvíz túl hideg lesz,
hagyja a konyhában állni egy órát használat elôtt.

EGYÉB HOZZÁVALÓK
Az egyéb hozzávalók tárháza rendkívül gazdag, lehet szárított gyümölcs, sajt, tojás, joghurt, dió, vagy más
gabonafélék például rozs, vagy akár a különféle fûszerek is – teljesen Öntôl függ! Bizonyos dolgokat azért tartson szem elôtt, így például a hozzáadott anyagok nedvességtartalmát. A sajtoknak, a tejnek, és a friss gyümölcsöknek rendkívül magas a víztartalmuk, amely meghatározhatja a kész kenyér kinézetét. Eleinte próbálkozzon
szárazabb adalékokkal, például parmezán sajttal, tejporral, vagy aszalt gyümölcsökkel. Amint több tapasztalata lesz, látni fogja a kenyértésztán, hogy túl vizes, vagy netán túl száraz-e, hogy adjon-e hozzá még lisztet, vagy
vizet. Mindig vegye figyelembe az adalékok sótartalmát is, mert a sok só lassíthatja az élesztô hatását. Végül,
alapszabályként jegyezze meg, hogy ha az egyéb hozzávalók nedvesek (pl. joghurt) vagy por alakúak (pl. fûszerek) a kikeverés legelején belekerülhetnek a tésztába. Nagyobb adalékok esetében (pl. magvak, aszalt
gyümölcsök) a készülék sípolással jelzi, hogy hozzáadhatja ôket. (Lásd CIKLUSIDÔ táblázat.)

KÖRNYEZET
Végül, de nem utolsósorban, rendkívül fontosak a kenyérkészítés körülményei. Készüléke széles hômérséklet
intervallumon belül képes kitûnô eredményeket elérni, de elképzelhetô egy 15%-nyi eltérés a nagyon meleg,
vagy nagyon hideg helyiségben készült kenyerek mérete között. A kenyérsütô gépet ne helyezze huzatos
helyre. Maga a készülék védi ugyan a tésztát a huzat ellen, de nyilván megvannak a maga határai. A túl magas
páratartalom is befolyásolhatja a kenyér végsô formáját. Alapszabályként elmondható, hogy ha a helyiség
hômérséklete és páratartalma Önnek kellemes, valószínûleg a kenyérkészítô gépnek is megfelelô lesz.

A KENYÉR TÁROLÁSA
A házi készítésû kenyér természetesen nem tartalmaz mesterséges adalékanyagokat. Ennek ellenére, ha a házi
kenyeret zárt, légmentes tartóban tárolja a hûtôszekrényben, 5-7 napig is elállhat. A kenyér le is fagyasztható,
de fagyasztás elôtt mindig várja meg, hogy kihûljön, majd nejlonba csomagolva fagyassza le.

HAUSMEISTER HM-1300

5

- 1 garnitúra

4. LOAF SIZE (cipó méret) gomb. A cipó mérete 1,5 lb vagy 2 lb (1 font = 0,4536 kg) között változtatható. A
kijelzôn lévô nyíl a kiválasztott méretet mutatja.
5. SELECT (kiválasztás) gomb. Segítségével választhat a programok közül. A program száma megjelenik a
kijelzôn.
6. A kijelzôn látható a sütési idô, a kiválasztott program száma, a kenyérhéj színe, illetve a cipô mérete.

A GOMBOK HASZNÁLATA
Amikor elôször bekapcsolja a gépet, a következôt láthatja a kijelzôn:
Ez a következô beállítást jelzi: ALAPPROGRAM (1) 2.5 lb (2 fontos)
cipóhoz, MEDIUM (közepes) színû kenyérhéjjal. Elkészítési ideje 3 óra
30 perc.
Nyomja meg egyszer a SELECT gombot. A kijelzô a következôképpen
változik:
Ez azt jelenti, hogy a GYORS programot (2) választottuk. Az
elkészítési idô immáron csak 1 óra 58 perc. A kenyérhéj színének a
MEDIUM-ot (közepeset) adtuk meg.
Megjegyzés: a gyors üzemmódban a cipó mérete opció nem áll rendelkezésre.
Ha megnyomja a COLOUR gombot, a héj színét jelzô nyíl tovább ugrik
eggyel (DARK – sötét). Ha világos héjat szeretne, nyomja meg még
egyszer a SELECT gombot, és a nyíl máris továbbugrik a LIGHT (világos) variációra. Ha még egyszer megnyomja,
a beállítás visszaáll a MEDIUM (közepes) színre.

PROGRAMOK
1. ALAP program (3:30)
A készülék elsô bekapcsolásakor megjelenô program.
Általános program fehér és barna kenyerek elkészítéséhez.
A legtöbb recept esetében ez a program használandó.

2. GYORS program (1:50)
Rövidebb lépésekben, rövidebb idô alatt készíti el a kenyeret.
Megjegyzés: ebben a programban nem állítható be a cipó mérete.

3. FRANCIA program (3:50)
Ez a program kicsivel hosszabb, mint az alapprogram, mert a készülék a
tésztát tovább dagasztja és hosszabb ideig hagyja kelni – ezáltal egy, a francia kenyerekre jellemzô „levegôs” textúrát adva neki.
Megjegyzés: ebben a programban nem állítható be a cipó mérete

HAUSMEISTER HM-1300

4. RAPID program (1:52)
Ez a program a gyors programhoz hasonlít, mert szintén rövidebb lépésekben, rövidebb idô alatt készíti el a kenyeret.
Megjegyzés: ebben a programban nem állítható be a cipó mérete
A rapid program fôleg a gluténmentes receptek elkészítéséhez jó.

5. TELJES KIÔRLÉSÛ program (3:40)
Ebben az esetben a készülék jobban elnyújtja a dagasztás és kelesztés
lépéseket, hogy az alacsony glutén tartalmú teljes kiôrlésû lisztbôl készült
kenyér esetében is a lehetô legjobb eredményeket érje el.

6. SÜTEMÉNY program (2:00)
Sütemények, tortalapok készítéséhez alkalmas program.
Megjegyzés: ebben a programban a szín módosítható.

7. TÉSZTA program (1:50)
Ebben a programban a gép elvégzi a dagasztást és a kelesztést, de kihagyja a sütési fázist.
Megjegyzés: ebben a programban a szín és cipó mérete nem állítható be.

8. SÜTÔ program (1:00)
Csak sütés, pl. elôkészített tészta esetében.

9. JAM program (1:20)
Lekvárkészítés során alkalmazható keverô és melegítô program.

10. ELÔKÉSZÍTETT KENYÉR program (3.20)
Kifejezetten elôre bekevert félkész kenyerekhez kialakított program.

Ha elhasználodd az üst itt tud újat venni:
HM1300 kenyérsütő üst lapátokkal

 Ha elszakast az ékszíj, fogasszíj, itt tud újat venni:
HM1300 kenyérsütő szíjkészket

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://haztartasikiegeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr1518188429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása