Akinek elege van az E-betűs adalékokból álló bolti kenyérből, ami még agyon is van sózva, az süssön magának kenyeret.
A kenyérsütőgép segítségével 3 óra alatt elkészül 1 kg kenyér, és semmit nem kell vele csinálni!
A kenyérgépben van egy sütőforma, átlaában téglalap alakú, abba egyszerűen bele kell tenni a keverőlapátot, majd 4 deci vizet, beletenni az alapanyagokat, rá egy kis élesztőt, majd betenni a sütőformát a gépbe, rácsukni a fedelét, megnyomni 2 gombot, és 3 óra múlva kész a finom, friss, meleg, saját készítésű kenyér!
A gép működése a következőképp alakul ( normál program időbeosztás):
- kikeveri a berakott lisztet meg alapanyagokat a vízzel együtt ( 10 perc )
- pihentetés (20 perc)
- újabb keverés (15 perc)
- újabb pihentetés (10 perc)
- szellőztetés ( ½ perc keverés)
- pihentetés, keltetés (65 perc)
- végül 60 perc sütés (a sütési (barnítási) fokozatot a nagyobb gépeken 3 fokozatban lehet állítani: gyenge, közepes, erős)
Ha ez mind megvan, letelt a 3 óra, egy gombnyomással leállítható a gép, kihúzzuk az áramból, és megvárjuk, amíg a kenyér kicsit hűl, és utána hozzálátunk az elfogyasztáshoz.
Vásárláskor a következőkre kell ügyelni:
1./ sokak szerint jobb a két lapátos
2./ vásárláskor ellenőrizd, hogy jól záródik-e a teteje (később sok kellemetlenségtől, cseregarancia igénybevételétől stb. mentesíted így magad)
3./ lehetőleg legyen magyar nyelvű használati utasítása (ez - bár egyértelműnek tűnik - nem mindig az)
4./ ellenőrizd, hogy nincs-e lepattogva/nem sérült-e a bevonat a sütőtálon és a lapátokon
5./ Annál jobb, minél többféle prohramot tud.
A mindennapi kenyérsütéskor szokott egy gond adódni. nagyon sokszor a kenyérsütő keverő-lapátja beleragad a kenyérbe. Ezt azonnal vegyük ki, mert, ha a kenyér esetleg nem fogy el, akkor megy ki a lapát a szemétbe!
Szerencsére a kenyérsütő lapátok beszerzése ma már nem gond, Itt lehet rendelni minden géphez kenyérsütőgép-lapátokat.
Kenyérsütő keverőlapát rendelés
Nagyon fontos, hogy ne csak a kép alapján rendeljünk, mert a kenyérsütő gyártó cégek figyelnek arra, hogy két lapát ne legyen egymással kompatibilis. A tengelyméret lehet változó, ez általában 8 és 10mm, illetve a lapolással szoktak még variálni. Egy, vagy kétoldalas lapolás, illeteve végigmegy a tengelyen, vagy csak a tengely felső részén egy fél centin lapoják meg a tengelyt.
Végül pedig pár jól bevált recept.
kk=kiskanál/teáskanál, ek=evőkanál, 2 fontos (lb) kb. 1 kg-os kenyérhez recept-ajánlat:
Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér: teljes kiőrlésű programon sütve
320 ml víz
400 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
160 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
2 kk só
3 ek barna cukor
3 ek vaj/olaj
2 kk zacskós porélesztő (vagy egy 50 gr-os élesztő egyharmad része előtte futtatva, vagy csak szárazon belemorzsolva)
Barna kenyér recept: teljes kiőrlésű, vagy alapprogramon sütve:
320 ml víz
560 g erős barna liszt
2 kk só
3 ek barna cukor
3 ek vaj/olaj
2 kk zacskós porélesztő (vagy egy 50 gr-os élesztő egyharmad része előtte futtatva, vagy csak szárazon belemorzsolva)