HTML

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők leírásai, ismertetői

Friss topikok

Linkblog

Az indukciós főzőlap

2010.10.21. 09:21 konyak

1984 óta léteznek kerámia főzőlapok. Hasonlóan néznek ki, de a maiak már teljesen más alapelven működnek. Amint bekapcsolják a főzőlapot, megmutatkozik a különbség. Korábban a főzési eljárás, azaz a tűzhely felmelegedése tűzforró fémszálak segítségével történt, ma ez már teljesen másképp van.
Az új technológia alkalmazásával semmi érzékelhető dolog nem történik a bekapcsolást követően: a kerámialap alatt nincs semmilyen fűtőszál, amely felizzana
és a főzési zóna sem melegszik fel. Azt, hogy a tűzhely be van kapcsolva onnan látni, hogy a főzőlapra tett edényben ( természetesen az arra “megfelelő” edényben) levő víz sokkal hamarabb forrni kezd, mint akármelyik más tűzhelyen.
Röviden, ez az indukciós tűzhely.
Az indukciós tűzhelyen főzni - boszorkányságnak tűnik, pedig nem az: a főzőlap csak akkor kezd el melegedni, ha ráteszik a megfelelő edényt. Egyébként nem indul be a melegedési folyamat, a “csodatűzhely” hideg marad, így teljesen kizárt, hogy bármiféle baleset történjen. A “csodatűzhely” titka a mágnesességben rejlik. Csak ott képződik hő, ahol arra valóban szükség van, azaz kizárólag magában a főzőedény aljában.
Az indukciós tűzhelyen történő főzéskor jelentősen lerövidül a főzési idő, a hő ugyanis a főzőedény aljában keletkezik és azonnal átkerül a “főznivalóba”. A hőátadás a bekapcsoláskor azonnal elkezdődik és a folyamat finoman szabályozza önmagát. A főzési zónát az edény alja csak indirekt módon melegíti fel, a kifutó étel nem ég le és a felhasználó (azaz a háziasszony) sem tudja megégetni magát. Ha az edényt leveszik a tűzhelyről, a főzőlap automatikusan kikapcsol. Az indukciós tűzhely felismeri, ha a megfelelő edényt teszik rá a főzőlapra. Ellenkező esetben nem kerül sor az energiaátadásra, a folyamat nem indul be. Ha üres edényt tesznek a tűzhelyre vagy ha az edényből elforr az étel, a hőérzékelő automatikusan lekapcsolja a tűzhelyet. Az indukciós főzőlap egy olyan főzőlap, amelyen a fém főzőedényt az induktív módon keletkező Foucault-áram melegíti fel. Ez úgy történik, hogy felmelegedés közben úgynevezett elektromágneses hullámok keletkeznek, amelyek - végső hatásként - a főzőedény vezető aljába kerülve biztosítják a főzéshez szükséges energiát.
Az indukciós tűzhely működése:
Amint azt a neve is mutatja, ez a technológia az indukciónak nevezett fizikai jelenségen alapul: az energia mágneses váltakozó mező formájában a főzőedény aljába jut és ott hővé alakul át. Az üvegkerámia alatt egy indukciós tekercs található, amelyen nagyon nagy frekvenciájú áram folyik át. Ez a váltóáram egy gyorsan váltakozó mágneses mezőt hoz létre, amely az edény fém aljára is kifejti a hatását. A mágneses váltakozó mező - Faraday szerint - az edény aljában elektromos feszültséget hoz létre, amely indukciós árammá alakul át (Foucault-áram). Ez az áram nagyon gyorsan felmelegíti az edény alját, az pedig pillanatok alatt tovább melegíti az edényben levő ételt (természetesen a kerámia főzőlap azon részét is, amelyik az edény aljával érintkezik).
A frekvencia általában 25 és 50 kHz között van. A váltakozó mező nagy frekvenciájának következtében ez csak kb. 0,1 mm mélyen jut be az edény aljába. A nagy frekvenciájú váltóáramnak azt a sajátosságát, hogy csak a vezető “bőre alá” jut be, az angol szakkifejezés után “skin-effektusnak” nevezzük. A skin- effektusnak jelentős szerepe van az edény alja és a kerámia lap alatti indukciós áram kölcsönhatásában is. Mivel a Foucault- áram az edény alján csak a perem körül, egy keskeny sávban folyik, ezért az elektromos ellenállás látszólag megemelkedik. Ha az edény alján az összes Foucault-áram átfolyna, nem keletkezne elegendő hőmennyiség.
Elméletileg, az indukciós tekercs
mágneses váltakozó mezője ugyanolyan mértékben terjed ki az edényben felfelé (kívánt hatás), mint a tűzhely irányába lefelé (nem kívánt hatás). Elvileg, az indukciós hőképződés valamennyi fém (áramvezető) edény esetében
bekövetkezik, a kereskedelemben

Ennek magyarázata:
- Edény nélkül az indukciós tekercs mágneses váltakozó mezői minden irányba kiterjednek. Az edények aljába beépített ferromágneses anyag “összegyűjti” ezeket a mezőket és a kisugárzott elektromágneses energiát az edény elektromosságot vezető aljába vezeti. Így egyrészről kisebb mezőre van szükség, másrészről a lehető legkevesebb sugárzás jut a környezetbe.
- Az edény aljában a demágnesezésből származó veszteség a Foucault-áram segítségével további meleget állít elő. Az így nyert hő a a fűtési teljesítmény mintegy 1/3 részét teszi ki. A ferromágneses anyagnak hasonló elektromos ellenállással kell rendelkeznie, mint az indukciós tekercsben levő réznek. És itt jön a képbe a vas. Annak kimutatására, hogy egy edény alkalmas-e arra, hogy egy indukciós főzőlapon használják, egy mágnest kell az aljához tartani.
Ha hozzátapad, azt jelenti, hogy az alj (ferro)mágneses és alkalmas. A legtöbb indukciós tűzhely lekapcsol akkor, ha nincs rajta edény vagy nem megfelelő, azaz nem ferromágneses edény van a főzőlapon.
Elektromos felépítés
Ha az indukciós tűzhelynek leveszik a fedelét: az elektronika alatt egy nagy réztekercs látható. 
Az indukciós főzőlap és az energia felhasználás
Egyre többen döntenek úgy, hogy indukciós tűzhelyet vásárolnak, hiszen a sokat emlegetett energiatakarékosságot ezzel a tűzhellyel garantáltan meg tudják
valósítani és így biztosak benne, hogy a lehető legjobban döntést hozták. Döntésükkel nem csak a pénztárcájuknak kedveznek és nem csak a környezetet
védik, hanem minden egyes alkalommal jelentősen lerövidítik a főzési időt. 
Az indukciós tűzhelynek rendkívül kedvező az energia fogyasztása. A normál üvegkerámia tűzhelyekkel összehasonlítva, mintegy öt százalékkal jobb a hatásfoka. Egy hagyományos főzőlapos tűzhellyel szemben pedig tíz százalékkal hatékonyabb az energia felhasználása. Vizsgálatokkal kimutatták, hogy a forrási idő (pl.: vezetékes víz esetén) az indukciós tűzhelyen hellyel-közzel a fele a hagyományos elektromos tűzhelyen mért időnek és az energia fogyasztás kb. negyven százalékkal alacsonyabb. Mindezekkel az érvekkel természetesen szembe állíthatók a viszonylag magas beszerzési költségek, amelyek első hallásra akár sokkolólag is hathatnak. Egy azonban biztos: rövidebb-hosszabb idő alatt ezek a költségek de facto amortizálódnak és akkor lehet mérleget csinálni, hogy mennyit is takarítottunk meg a tűzhelyünkkel. Összességében
elmondható, hogy az indukciós tűzhelyeknek rendkívül kedvező az energia fogyasztása, és hosszú távon mindenképpen és többszörösen kifizetődő a használatuk.

Milyen előnyökkel jár egy indukciós tűzhely használata?

Egy indukciós tűzhely, azaz egy indukciós főzőlap beszerzése csak előnyökkel jár a felhasználó számára. Először is a környezetvédelem, másodszor pedig az energia- és egyéb költségek megtakarítása szempontjából.
- hasonlóan, mint a gáztűzhelynél, a bekapcsolástól számítva nagyon rövid a reakció idő (nagyon rövid felfűtési idő; gyors, pontosan beállítható gyors sütés) 
- a szenzorok megakadályozzák a túlmelegedést és ezzel azt, hogy elfőjön az étel 
- gyorsan elkészül a nagy mennyiségű étel is - nagy edényben is, mert a hő közvetlenül az edény alján képződik, így nem kell megvárni, míg a főzőlap felmelegszik
- az edény körül levő főzőfelület hideg marad, ez a rész nem melegedik fel, csak annyi hőt kap a főzőlap, amennyit az edény az érintkezéssel átad (úgynevezett visszafelé melegedés)
- sokkal könnyebb tisztán tarthatóság, mert az ételek nem tudnak leégni: az üvegkerámia felület csak az edény alatt melegszik fel és nem az edény körül levő kritikus felületen
- megnövelt biztonság, mert az energiát csak célzottan adja le: a tévesen (vagy kisgyerek által) bekapcsolt indukciós főzőlap csak akkor melegszik fel, ha egy edényt tesznek rá
- a rövid főzési idő miatt és mert csak egy relatíve kis tömeget melegít fel, energiatakarékos; a gáztűzhelyhez hasonlóan az energia nagy része nem veszik el a sugárzás és a konvekció miatt és nem tárolódik a forró platnin ( ezért kiválóan alkalmas pl.: gyorsfőző edényben történő főzésre)
- csak az edényben keletkezik hő - a szokásostól eltérő átmérőjű edényben is: ha túl kis edényben főz, akkor is csak az melegszik fel; a körülötte levő főzőfelület hideg marad.
 
Egy probléma szokott lenni az indukciós tűzhelyekkel.
Sok régi nem indukciós-tűzhely kompatibilis, azaz nem ferromágneses edény található a konyhában. Ezeket a régi lábosokat, főzőedényeket mind ki kell dobni? Nem lehet őket többet használni? 
Ezen a gondon segít az indukciós főzőlap. Egyszerűen a főzőlap és edény közé kell helyezni, és a régi lábosok, tepsik, is használhatóak az indukciós tűzhelyeken! 

Kapható 22cm és 26cm átmérőjű változatban is, melyet az alábbi linkeken meg is rendelhet:


22 cm átmérőjú W-pro (Whirpool) főzőlap


26 cm átmérőjú W-pro (Whirpool) főzőlap






 

Szólj hozzá!

Címkék: adapter indukciós főzőlap adapterlemez

A bejegyzés trackback címe:

https://haztartasikiegeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr982387864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása