HTML

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők leírásai, ismertetői

Friss topikok

Linkblog

Szárítógép - Átok vagy áldás?

2012.07.13. 16:20 konyak

Bár a kombinált, egybe épített mosó, és szárítógép olcsóbb mint a különálló szárítógép , a szárítógép mégis alternatívája és versenytársa lehet a kombi készülékeknek. A ruhaszárítás nagy energiaigényű, a különálló szárítógép energiatakarékosabb és környezetkímélőbb alternatíva az egyre növekvő energiaárak mellett. A mosószárító több energiát fogyaszt, mint egy mosógép és egy szárítógép különkülön. Egy szárítógép jól jön a mosás végén, különösen télen, amikor a szárítás probléma sok háziasszonynak. A szárítás megnöveli a villanyszámlát, ezért nem mindegy, hogy milyen típusú szárítógépet használ. Működési módjuk alapján háromféle típusú szárítót különböztetünk meg 

- Külső szellőzésű szárítógépet
- Kondenzációs szárítót
- Hőszivattyús szárítót


Szellőztetéses szárító:
A legolcsóbb változat, a meleg, párával telt levegőt a szabadba engedi. Egyértelmű előnye a kondenzációs szárítókkal szemben, hogy olcsóbbak. Azonban a teljes energia fogyasztás nagyobb, és elhelyezése is bonyolultabb, a levegő elvezetése miatt. Elvezető nyílást kell készíteni az ablakon vagy a falon , hogy a forró és párás levegő a szabadba juthasson. Ezen felül, a szárító helyiségének jól kell szellőznie, hogy a levegőcsere megtörténhessen. Külön biztonsági berendezések szükségesek az életvédelem miatt, ha a helyiségben gázüzemű berendezések is üzemelnek, a kialakuló nyomáskülönbség miatt az égéstermék nem tud távozni a kéményen át .
Kondenzációs szárítógép:
Ezekben a szárítógépekben a levegő a berendezésen belül kering. A nedves meleg levegő a kondenzátorban , amely legtöbbször a gép alatt található, a környezeti hideg levegõ hatására lehűl. A lehűlés során a cirkulált levegõ harmatpontja csökken és a nedvesség kicsapódik. A levegő ezután újból a szárítótérbe jut és a körfolyamat újra és újra ismétlõdik. A berendezés belsejében található egy tartály, amelyben a víz összegyûlik. Ezt a tartályt vagy rendszeresen kell üríteni, vagy egy leeresztõ csõcsatlakozóval kell felszerelni. A kondenzációs szárítógépekben több a szerkezeti elem, ezért ezek a gépek érzékenyebbek, mint az egyéb típusú szárítók. A finom textilmaradékok miatt rendszeres karbantartást igényelnek. Kisebb az energiafogyasztásuk , de a beszerzésük többe kerül. Ugyanakkor nincs szükség levegõ elvezetõ csõre és így csõkimenetre sem, rugalmasabban lehet elhelyezni, ezért ezek a szárítógépek egyre népszerűbbek, áruk hosszabb távon megtérül.
Hőszivattyús szárító:
a legjobb energiatakarékos alternatíva: A hőszivattyús szárítógép úgy működik, mint egy fordított hűtőszekrény: – a melegítő egység, ez megfelel a hűtő hátulján lévő kondenzációs rácsnak felmelegíti a szárítólevegőt, – párátlanító egység lehűti a meleg, párás szárítólevegőt annak érdekében, hogy a nedvességet kivonja a szárítólevegőből. Ez a zárt kör megőrzi az energiát, maximális a hatékonyság, minimális energiaveszteség, jó hatásfok, hiszen a befektetett energiát nem engedjük elveszni, nem engedjük a szabadba. A hőszivattyús szárítók kifinomult, modern technológiát képviselnek, drágábbak és a szárítási idő általában hosszabb, mint a hagyományos szárítóké. A hőszivattyús szárítógépben a szárítási hőmérséklet csupán 50-55 °C, azaz 20-25 °C-kal alacsonyabb, mint egy hagyományos szárítógépben. – Ez azt jelenti, hogy a szárítási folyamat mindig nagyon kímélő lesz. – Tehát a hőszivattyús szárítógép kifejezetten a hőre érzékeny textilek szárítására is alkalmas. A teljes életciklust figyelembe véve az alacsonyabb energiafogyasztás miatt a magasabb bekerülési áruk megtérül, az egyre magasabb energiaárakkal számolva a hőszivattyús szárító a leggazdaságosabb. A hőszivattyús szárítógép energiafogyasztása általában csak a fele, vagy még kevesebb, mint egy hagyomá nyos kondenzátoros szárítógépnek
A hőszivattyús szárítógépek főbb részegységei:
■ Párologtató (hőcserélő) A folyékony hűtőközeg elpárolog, közben elnyeli a hőenergiát a dobból érkező meleg, párával telt levegőből. A folyamat során lehűl a levegő és a nedvesség kicsapódik belőle.
■ Kompresszor: A gőz állapotú hűtőközeget a kompresszor cseppfolyósítja a párologtató részére. A folyamat során hő szabadul fel, ezt a hő a szárító levegő felmelegítésénél hasznosul
■ Kondenzátor (fűtőegység): A kondenzátor a körfolyamatban a benne áramló folyadék segítségével felmelegíti a szárító párátlan, hideg levegőjét.
■ Fojtószelep, (expanziósszelep): Adott nyomáson nyit, kitágul a hűtőközeg és eljut az alacsony nyomású elpárologtatóba.
Előnyei:
-Alacsonyabb hőfokon szárít, kíméli a ruhát.
- 50 - 60 % energiamegtakarításszaritogepek.jpg


Kapcsolódó oldal: Szárítógép alkatrészek 

A leggyakoribb szárítógép szivacsszűrő

3 komment

Címkék: szárítógép

A bejegyzés trackback címe:

https://haztartasikiegeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr364654014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

isssti 2013.11.07. 17:51:59

Köszi, ez jó volt: most már értem..

SSzzLL 2017.06.24. 11:45:48

Szárítógép vásárlás előtt állok. Jól jött ez a cikk, köszönöm.

Csináltam egy kis matekozást, megosztom, hátha másnak is jól jön. Természetesen ez egy példa, másoknak mások a szokásai, illetve más készülékeknél különböző számítások jöhetnek ki.

Hetente kb. 10 alkalommal használnánk szárítógépet (aránylag nagy fogyasztók vagyunk). Azaz kb. évente 520 alkalommal. Egy KWh áram kb. 37 Ft.
Pl. Whirlpool DDLX 70110 - kondenzációs termék fogyasztása alkalmanként 4,23 KWh.
Hasonló, hőszivattyús: Whirlpool HDLX 70310 fogyasztása 2,15 / ciklus.
Ezáltal évente kondenzációs átlagos áram költsége: 81.385 Ft.
Hőszivattyús átlag költsége: 41.366.- Ft.
Különbség a mi esetünkben kb. 40.000 Ft. Tekintve, hogy a két készülék bekerülése között 20-30 ezer forint a különbség. Tehát a hőszivattyús 1 év alatt behozza a árkülönbséget, a további években pedig spórolok 40.000 Ft-ot. Nem mindegy!

Erika Gazdig 2017.09.07. 14:13:20

@SSzzLL: Szia,első szárítógépemet venném,tudsz nekem tanácsot adni márkát típust illetően.
süti beállítások módosítása