HTML

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők leírásai, ismertetői

Friss topikok

Linkblog

A termosztátokról részletesen

2012.12.13. 10:28 konyak

A hőmérséklet szabályozó egy olyan aktív alkatrész, amely a szenzora által mért értéket összehasonlít egy referencia értékkel és megadott eltérés esetén beavatkozik. Ez a beállítási érték „operatív“ értékként működik, azaz beindít egy szabályzási folyamatot, amely aztán megszünteti a hőmérséklet eltérést. A hőmérséklet szabályozók leggyakrabban tisztán mechanikus úton működnek (például radiátor termosztát), de van elektronikus analóg és digitális változat is. A háztartási sütőkben történő általános használatra egypólusú, kifejezetten a sütőkhöz kifejlesztett változatot alkalmazzák. A szokásos hőmérsékleti tartomány 50 - 320°C között van. Az öntisztítós sütőkbe - a magasabb hőmérséklet miatt - nagyobb értéktartományú, kb. 500°C-ig mérő hőmérséklet szabályozót építenek be, általában rúd hőmérséklet szabályozót. Különösen az ipari alkalmazás területén, pl.: nagy teljesítményű kemencékben vált be az E.G.O. 2-, 3-, 4 pólusú változata, úgy a beállítás, mint a pontosság és minőség szempontjából. Annak érdekében, hogy a vele szemben támasztott követelményeknek meg tudjon felelni, a felhasználási területhez igazodva különböző kiszerelésű hőmérséklet szabályozókat gyártanak. Néhány közülük:
-1-4 pólusú sorozat
-nyitó/záró/váltó
-sokféle formájú és méretű érzékelő
-különböző kapilláris csőhosszal
-különböző szigetelőanyagokkal
-tartozékok, tömítőszelencék, stb.
-különböző funkciókra: fokozatos hőmérséklet szabályozó, biztonsági hőmérséklet szabályozó, integráló szabályzó

A termosztát elhelyezését gondosan kell tervezni. Biztosítani kell a könnyű cserélhetőséget, közben pedig a szabályzó hőérzékelő szondáját optimálisan kell elhelyezni, a pontos és gyors, megbízható szabályzás érdekében. Sütőkben az érzékelőt a sütő térben helyezik el, a hőmérséklet szabályozó házat az elülső panel mögé. A szabályzótengelyt kivezetik az előlapra, ahol a kívánt állásba lehet helyezni. A különböző hosszúságú kapilláris csövek maximális rugalmasságot biztosítanak a szerviztechnikusoknak a kényelmes beszereléshez. Az érzékelő nemesacél anyaga és a hosszú, hajlékony kapilláriscső különösen alkalmas , hogy többek között sütőkben, magas környezeti hőmérsékleten is alkalmazzák a termosztátokat.

A hőmérséklet érzékelő tipikus alkalmazási területei
-elektromos tűzhelyek és sütők
-mosogatógépek
-minden fajta fűtőberendezés
-kazánok
-melegvíz tárolók
-vízmelegítők
-fritőzök
-éjszakai fűtőberendezések, stb.

A mechanikus kétpontos szabályozó működése

A hőmérséklet szabályozó érzékelőből, kapilláriscsőből, membránból és töltőfolyadékból áll. Az érzékelő felmelegedésekor a töltőfolyadék kitágul. A folyadék tágulása következtében a zárt térben nyomás emelkedés lép fel. A nyomás növekedése változást okoz a membránban. Ez a változás, azaz löket működésbe hoz egy kapcsolót és ezzel nyitja, illetve zárja az elektromos áramkör érintkezőjét. A hőmérséklet szabályozók nagyon érzékenyek. 0,01 mm kb. 3 K sütőhőmérsékletnek felel meg. A pontos érzékelés hátterében a gyártás során kifejtett rendkívül precíz munka és gondos odafigyelés áll.

Mechanikus kétpontos szabályozó hőmérséklet érzékelővelblock.jpg

Blokkdiagram: A hőmérséklet szabályozót alkalmazó készülékek magas száma miatt a hőmérséklet szabályozóknak tökéletesen kell működniük. A hőmérséklet szabályozók vagy szabályozható orsóval ellátott állítható hőmérséklet szabályozók vagy orsó nélküli, úgynevezett fixen beállított hőmérséklet szabályozók. A sütőkben általában az állítható hőmérséklet szabályozót alkalmazzák. A vezérlő általában két részre osztható.
Az első tartomány magában a készülékben található, ez az úgynevezett szabályozókör, amelyben a fizikai mennyiség szabályozható.
A második tartomány az úgynevezett szabályozó irány, amely egy vezérlőelem segítségével irányítja és a kívánt értékhatáron belül tartja a rendszert. A szabályozóhoz tartoznak a szenzorok, szükség esetén a távadó, a komparátor, a vezérlő és a működtető szerkezet.
A szabályozandó mennyiséget x egyenlővé teszik a változtatható referenciaértékkel w, létrejön a beállított érték yS ill. yR, ami úgy hat a rendszerre, hogy a differencia xD a lehető legkisebb legyen.
A kétpontos szabályozók x hiszterézissel rendelkeznek, azaz a kikapcsolási érték magasabb, mint a bekapcsolási érték. A kapott amplitúdót a hőmérsékleti tartomány, a hiszterézis nagysága és a rendszerben levő holtidő határozza meg.

Termosztátot keres? Itt lehet érdeklődni: Háztartási alkatrészek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://haztartasikiegeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr224963250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása