HTML

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők leírásai, ismertetői

Friss topikok

Linkblog

3D szemüveg szabványosítás

2011.08.09. 12:52 konyak

A Sony, a Panasonic, a Samsung,  és az X6D Limited (XPAND 3D) a háromdimenziós fogyasztói aktív szemüvegek új technológiai szabványának kifejlesztésében állapodott meg. 

 

A 3D TV-k megjelenése óta gond, hogy a gyártók 3D szemüvegei nem használhatók más gyártók kijelzőihez. Ezért jó a szabványosítás. Az LG által használt polarizált technológia lépésre kényszeríti az aktív 3D szemüveg készülékek gyártóit. Nem is csoda, hiszen nem csak a technológiában, hanem a szemüvegek árában is komoly különbségek vannak, egy aktív szemüveg áráért legalább tíz polarizáltat lehet vanni.

Az új megállapodás értelmében a vállalatok együtt kívánnak dolgozni a rádiófrekvenciás (RF) rendszerő aktív 3D-szemüveg technológiájának kifejlesztésén és engedélyeztetésén, a fogyasztói aktív 3D-szemüvegek és az olyan háromdimenziós kijelzők, mint például a tévékészülékek, számítógép-monitorok, projektorok vagy az XPAND aktív rekeszes szemüveggel használható 3D-házimozik közötti RF-rendszerű protokollokat is beleértve.
Ez nem csak azért lesz előny, mert a gyártók szemüvegei és a készülékek szabadon összepárosíthatók lesznek, hanem azért is, mert a szabványt felhasználva több cég is elkezdhet szemüvegeket gyártani, ez pedig jócskán csökkenthetné a bolti árakat. A problémát jelenleg a különböző IR megoldások jelentik. A különböző gyártók különböző protokolokat használnak a TV és a szemüveg közötti kapcsolatra. A cél a jelenleg használt IR technológia helyett a Bluetooth alapú kapcsolat használata, ezen a felületen pedig a kapcsolat módjának szabványosítása. Most úgy tűnik, hogy az első, az új szabvány szerint készülő szemüvegek, és az őket használni tudó kijelzők jövőre kerülhetnek a boltok polcaira. Vélemény: A szabványosításról kiadott sajtóközlemény ismételten, a Sony legutóbbi sajtóközleményéhez hasonlóan két dologra helyezi a hangsúlyt. Egyrészről megpróbálják bizonyítani az aktív 3D technológia előnyét azzal, hogy a piaci eladásokban mennyivel több ilyen készülék talált gazdára, másrészről kiemelik, hogy a szemek ezzel a technológiával egyenként is teljes HD felbontást látnak. Az előbbi érv egyszerűen nevetséges, hiszen egyetlen gyártó ad el jelenleg polarizált 3D készüléket, az LG, így egymagában nehezen versenyezhet az összes többi gyártó összes többi megjelenítőjével. A második pont az egyetlen amiben valóban jobb az aktív szemüveges megoldás a polarizáltnál. Ezzel persze az LG vitatkozik, az ő álláspontjuk szerint minden az agyban dől el, és ha a szemek külön külön nem is látnak teljes HD képet, a végeredmény mégis teljes HD lesz...
Maria Costeira, az XPAND 3D vezérigazgatója a következőket mondta: “Örülünk annak, hogy erőfeszítéseinkkel és technológiáinkkal mind az RF-, mind az IR-technológia területén hozzájárulhatunk a Panasonickal, a Sonyval és a Samsunggal a mai napon bejelentett Full HD 3D szemüveg kezdeményezéshez. Ez az együttműködés megerősíti a fogyasztói elektronikai ipar elkötelezettségét a legkiválóbb minőségű 3D iránt, és egyszerű, de hatékony megoldást nyújt a fogyasztóknak, illetve a mozirajongóknak az eszközök összekapcsolt használatára„.A Bluetooth SIG szintén támogatja az iparág elmozdulását a Bluetooth technológia 3D szemüvegben történő standard alkalmazása terén. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://haztartasikiegeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr173136735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása