HTML

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők leírásai, ismertetői

Friss topikok

Linkblog

Az új technológia: töltésfelismerés mosógépekben

2011.03.24. 14:05 konyak

 Töltésfelismerés

Ezzel az új technológiával a mosás nem csak energiatakarékos, hanem mosópor takarékos is, mert a többi mosógép a mosószert óvatosságból kissé túladagolja és aSUSPA lengéscsillapító beépített feleslegesmosópor a mosás végeztével használatlanul eltávozik az öblítővízzel együtt. A legújabb mosógépek közül egyre többet úgynevezett “töltésfelismerővel” látnak el. A kijelzőn többek között az is olvasható, hogy a kiválasztott ruhaneműből hány kilogramm fér bele a dobba és hogy ehhez képest jelenleg milyen a mosógép kihasználtsága, mennyi ruha van a dobban. Ezzel a túltöltés lehetőségét kizárja a gép. Manuálisan csak a ruhanemű fajtáját ( pl.: pamut ) kell kiválasztani. A program a lemért ruhamennyiséghez automatikusan beállítja a vízmennyiséget. A mosószer mennyiségére ajánlást ír ki a mosógép.
A technika
A megtöltött mosógépben az ILU (beépített töltés- és egyensúlyi állapot jelző) távolságérzékelője méri a lúgtartály süllyedését és azt, hogy az a centrifugálás alatt milyen mértékben tér ki. Az induktív mérési elv alkalmazásával a szenzor abszolút pozíciót jelöl ki a statikus és a dinamikus folyamatokhoz. A szabadalmaztatott VIP-szenzor lehetőséget nyújt arra, hogy a szenzort beépíthessék a gyártók a kompakt lengéscsillapítóikba. Ennek a megoldásnak az alábbi előnyei vannak :
- védi a szenzort a mosógépen belüli környezeti hatásoktól
- a szenzort egy lépésben be lehet szerelni a mosógép lengéscsillapítójába
- az alkalmazás-specifikus interfészek segítségével a szenzorrendszer egyszerűen szerelhető

A töltésmérésnek köszönhetően a működés, a mosás optimalizált. A távolságérzékelő a töltési súlynak megfelelőjelet bocsát ki. A szenzor jelét az elektronika a digitális display-en vonalkijelzés formájában mutatja. Az aktuális töltési állapot folyamatosan látható, lehetővé téve ezzel a mosódob optimális és maximális terhelését. Ezzel párhuzamosan a gép kiszámolja a terhelésnek megfelelő mosószer mennyiséget és a kijelzőn megjeleníti azt. A mosógép üzemi költsége csökken ésa környezetet is kíméli. Az egyensúly érzékelés segítségével a a centrifuga optimális fordulatszámát is be tudja állítani a mosógép. A centrifuga működése és hatásfoka is jobb így és az élettartama is nő.
Működési- és mérési elv
Az érzékelő egy elosztott elektromágneses paraméterekkel (R, L, C) rendelkező szenzor. Egy két csatlakozós mérőorsóból, egy köztes rétegből és egy elektródából áll. A célelektród (mérőgyűrű) körülfogja a mérőorsót és úgy jár a mérőorsó mentén, hogy nem ér hozzá. A mérőjelet az elektróda olvassa és műveleti erősítő segítségével kiértékeli. A kiértékelés során az U kimenő jel megfelel a célelektróda X pozíciójának. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy a szenzorhossz és a mérési tartomány aránya optimális lesz és hogy a szenzor beépíthető a lengéscsillapító- rugó-rendszerbe.

A szenzorválasztás fő szempontjai
- statikusan és dinamikusan érzékelő rendszerű legyen
- költségkímélő elektronika
- A szenzor rövid szerkezeti hosszal legyen beépíthető a lengéscsillapítóba

Megjegyzés: Újabban ezt a technológiát egyre inkább a mosogatógépekbe is beépítik. A töltésfelismerő meghatározza az edény fajtáját és mennyiségét. A szenzor leméri, hogy milyen gyorsan melegszik fel a víz a mosógépben és hogy abból mennyi folyik vissza az edényektől. Az elektronika az adatokból kiszámítja a szükséges vízmennyiséget és az energiaszükségletet. Így a felhasználó biztos lehet abban, hogy csak a szükséges áram- és vízmennyiség kerül felhasználásra és nem több.

Apropó, mosogatógép

Habár ismert tény, hogy a mosogatógép kevesebb vizet fogyaszt, mint a kézi mosogatás ( egy kézi mosogatáshoz kb. 40 liter vizet használunk el), mégis a lakosságnak még mindig több, mint a kétharmada lemond erről a megfizethető kényelemről. Mindent egybevetve: A lehetőségeket még messze nem aknáztuk ki teljesen.
Eladási érvelés: a víz- és energiamegtakarítás
Az új gépek felhasználási értéke abban rejlik, hogy valódi művészei az energiamegtakarításnak. A 80-as évek elején a mosogatógépek még kb. 60 l vizet használtak el egy mosogatáshoz, 15 év alatt ez a vízmennyiség 20 l alá csökkent; ma a legjobb minőségű gépeknek már csak 10l vízre van szükségük egy mosogatáshoz. Ezen felül az új mosogatógép generáció használatát kellemessé és kényelmessé teszi még az, hogy halk susogó hangon üzemel, az automata program már minden igényt kielégít, óvja a finom edény- és üvegárut, a belső kialakítás alaposan átgondolt és még a külső megjelenés is tetszetős. A gépek élettartama átlagosan 12 év. Egy olyan beruházás, amely a vevőnek kifizetődik.

Piac és statisztika
Tavaly majdnem 1,8 millió mosogatógépet adtak el. Forgalomban kifejezve ez 1,005 milliárd euró (2004-ben 1,030 milliárd euró) és a piactelítettség szemszögéből nézve, ez 61 százalékos telítettséget jelent (2004-ben: 59 százalék). Az eladott mosogatógépekből 1,3 millió eurót tesznek ki a beépíthető gépek (ez 822 millió eurós forgalomnak felel meg) és 465 000 eurót a különálló mosogatógépek (183 millió euró). A GfK aktuális piaci számai alapján a mosogatógépek együttes eladása – beépíthető és szólóban álló gépek – az előző évhez képest kissé visszaesett: eladott darabszámban 1,4 százalék, eladási értékben 3,7 százalék és áralakulás szempontjából 2,4 százalék a visszaesés mértéke. Ez leginkább a szólóban álló gépeket érintette, amelyek eladása darabszámban 5,7 százalékkal, értékben 8,7 százalékkal és áralakulás szempontjából 3,2 százalékkal esettvissza. A beépíthető mosogatógépek eladása ellenkező előjellel változott: tavaly két százalékpontos növekedést könyvelhettek el. De az érték- és áralakulás a beépíthető mosogatógépek esetében is mínusz előjelű, 2,6 ill. 2,8 százalékkal mínuszba ment át.

Mosógép alkatrészek rendelése

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://haztartasikiegeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr222767971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása