HTML

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők leírásai, ismertetői

Friss topikok

Linkblog

Tanácsok gépi kenyérsütő receptek használatához.

2014.03.17. 10:33 konyak

1. Alkotóelemek
- Mivel mindegyik alkotóelem bizonyos szerepet játszik a kenyérsütés sikeres folyamatában, kívételesen fontos
a pontos kimérésük valamint a hozzáadási sorrendjük is.
- A legfontosabb alkotóelemek, mint folyadék, liszt, só, cukor vagy élesztő (száraz vagy friss élesztőt lehet használni) a tészta és a kenyér sikeres készítését beolyásolják. Az alkotóelemeket mindig a megfelelő mennyiségben és a megfelelő arányban használja.
- Felmelegített alkotóelemeket használjon, amennyiben a tésztát azonnal akarja készíteni. Az időbeállítási program
használata közben lehűlt alkotóelemek használat ajánlatos, úgy, hogy az élesztő ne kezdjen erjedni túl korán.
- Margarin, vaj és tej befolyásolják a kenyér ízét. Cukor mennyiségét le lehet csökkenteni 20%-al, hogy
a kenyér héja vékonyabb és finomabb legyen, ez nem befolyásolja a sütési folyamat eredményét. A vékonyabb és finomabb kenyérhéj elérésének céljából cukor helyett mézet használjon.
- Dagasztás közben a lisztben glutén fejlődik, ami a kenyérnek a megfelelő textúrát biztosítja. Az ideális lisztkeverék a korpás liszt 40%-ából és a fehér liszt 60%-ából áll.
- Amennyiben gabona magvait kívánja hozzáadni a kenyérbe, hagyja őket benedvesedni éjszakára. Csökkentse le a liszt és a folyadék mennyiségét (maximálisan 1/5-ével).
- A tésztába búzakorpát is lehet hozzáadni, hogy a kenyér könnyebb és a tápanyagokban gazdagabb legyen. Ebből a célból adjon hozzá egy evőkanál búzakorpát 500 g lisztre és növelje a folyadékot 1/2 evőkanállal.
A glutén egy természetes alkotóelem, amely a búza fehérjéből fejlődik. Ennek köszönhetően a kenyér könnyebb és a mennyisége nagyobb. Ritkábban összeesik és emésztésnek jó. Az előnyeit akkor lehet látni, amikor rozskenyeret vagy más péksüteményt sütünk az otthon őrölt liszt használatával.
- A tiszta lecitinpor egy természetes emulgeálószer, amely a kenyér mennyiségét befolyásolja, a kenyér belsejét
finomabbá és világosabbá teszi, hosszabbítja a kenyér frisseségét.2014-03-17- 10-33-11.jpg
2. Az alkotóelemek mennyiségének összeállítása
Amennyiben az alkotóelemek mennyiségének növelése vagy csökkentése ajánlatos, ellenőrizze az eredeti receptben szereplő arányok betartását.
3. Az alkotóelemek hozzáadása és kimérése
- Mindig a folyadékot öntse bele először a sütőformába, majd a végén adja hozzá az élesztőt. Az élesztő
túlságosan gyors megkelésének elkerülése céljából (főleg, ha az időbeállító funkciót használja), ne engedje,
hogy az élesztő és a folyadék közvetlenül érintkezzen egymással.
- Az összetevők kimérésekor mindig ugyanazt a mértékegységet kell használni, ami azt jelenti, hogy az
alapanyagokat a készülékhez mellékelt kanállal/kiskanállal vagy az otthon használt kanalakkal kell kimérni,
hogy a receptek evőkanalat vagy teáskanalat írnak elő.
- Pontosan mérje a grammban adott alkotóelemeket.
- Ha az alapanyagokat milliliterekben akarja kimérni, ehhez a mellékelt mérőedényt lehet használni.
4. A kényérsütő gépben való használatra alkalmas receptek
A teljes súlya ne lépje túl 1000 g-ot. Amennyiben a súlyra vonatkozó konkrét előírásokat nem adták meg, ez
azt jelenti, hogy az adott programnak az alkotóelemeket nagy és kis mennyiségekben egyaránt lehet használni.
5. A kenyér súlya és terjedelme
- A receptek a kenyér pontos súlyát adják. Észrevehető, hogy a tiszta fehér kenyér súlya, a korpás kenyérénél
alacsonyabb. Ez attól függ, hogy a fehér liszt jobban kel, ezért ellenőrizni kell a kenyeret a sütésfolyamat közben.
- A súly pontos megadásának ellenére, előfordulhatnak az adott értékektől való eltérések. A kenyér valódi
súlya nagy mértékben a helyiség nedvességétől függ a kenyérsütés közben.
- Búzát tartalmazó kenyérnek mindig nagy terjedelme van és a kelesztés utolsó szakaszában kilép a sütőforma
szélén, akkor is, ha pontosan kimérte az alkotóelemeket. A kenyér mégsem folyik ki. Gyorsabban pirul az
a kenyérrész, amely a sütőformán kívül van, mint az, ami benne marad.
6. A sütés eredményei
- A sütés eredménye a külső feltételektől függ (a víz keménységétől, a levegő nedvességétől, a magasságtól,
az alkotóelemek konzisztenciájától, stb.). Ezért a recepteket inkább példaként kell használni, és változtatni
őket az adott feltételeknek megfelelően. Az ne vegye el a kedvét, ha a sütés nem sikerül. Keresse ennek az okát
és próbáljon újra, az alkotóelemek mennyiségét változtatva.
- Ha a kenyér nem eléggé pirított, hagyja a készülékben és a „pirítás” programra állítsa be.
- Ha be akarja állítani a készüléket éjszakára az időbeállító funkció segítségével, először próbálja ki ezt a funkciót
napközben, hogy szükség esetén végrehajthasson változtatásokat.

Kapcsólódó: kenyérsütő ékszíjak, lapátok, üstök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://haztartasikiegeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr595865769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása