HTML

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők leírásai, ismertetői

Friss topikok

Linkblog

Tanácsok olajsütőben való sütéshez

2013.05.31. 08:45 konyak

TANÁCSOK A SÜTÉSHEZ AZ OLAJ VAGY ZSÍR FELHASZNÁLÁSI IDEJE2013-05-31- 8-47-01.jpg
A zsiradéknak soha nem szabad a fritőzökban jelzett minimum szint alá csökkennie. Időnként cserélje ki teljesen. Az olajsütőkben alkalmazott sütőfolyadék felhasználhatósági időtartama attól függ, hogy milyen ételt készít. A panír például jobban szennyezi az olajat, mint az anélkül készült ételek. Az olaj, mint bármilyen más olajsütőben, ha többször felmelegszik, megromlik! Tehát gyakran kell cserélni akkor is, ha az előírások szerint használja és szűri.
Mivel a legtöbb olajsütő a forgókosárnak köszönhetően kevés olajban süt, az a nagy előnye, hogy más olajsütőhöz képest csak feleannyi zsiradékot kell cserélni benne.
HELYES SÜTÉS
• Az egyes receptek elkészítésénél fontos betartani a tanácsolt hőmérsékletet. Ha túl alacsony
hőmérsékletet állít be, akkor az étel beszívja az olajat. Ha viszont túl magasat, akkor az étel külseje megég, de bent nyers marad.
• Az ételt csak akkor szabad az olajba betenni, amikor az elérte a megfelelő hőmérsékletet, vagyis amikor a fényjelző kialszik.
• Ne tegyen túl sok ételt egyszerre a kosárba. Ha ezt tenné, akkor az olaj hőmérséklete hirtelen lecsökken és az étel teleszívja magát olajjal és nem sül át egységesen.
• Ha kis mennyiségű ételt süt, akkor az olaj hőmérsékletét az ajánlottnál alacsonyabb fokra állítsa, máskülönben az olaj túl forró lesz.
• Az ételt egyforma vékony darabokra kell vágni, mert a vastag darabok belseje nem sül át, hiába néz ki szépen, míg az egyforma nagyságúak egyszerre érik el az ideális fokot.
• Az ételt az olajba vagy zsírba helyezés előtt törölje tökéletesen szárazra, így a zsiradék nem fröcsköl; ezenkívül ha az étel nedves marad, nem lesz ropogós (különösen a burgonya).
Tanácsos a magas víztartalmú ételt (hal, hús, zöldség) bepanírozni vagy belisztezni, de a fölösleges morzsát vagy lisztet rázza le róla, mielőtt beletenné az olajba.
2013-05-31- 8-38-20.jpg

A megadott sütési idők és hőmérsékleti értékek csak tájékoztató jellegűek és a mennyiség, valamint az
egyéni izlés szerint változnak.

FAGYASZTOTT ÉTELEK SÜTÉSE

A fagyasztott ételek hőmérséklete nagyon alacsony. Éppen ezért a sütőfolyadékban jelentős
hőmérsékletcsökkenést idéznek elő. A megfelelő eredmény elérése érdekében tanácsos az alábbi
táblázatban közölt maximális ételmennyisége nem

A fagyasztott étel felületét gyakran jégkristály borítja, melyet a sütés előtt el kell távolítani úgy, hogy megrázza a kosarat. A kosarat nagyon lassan eressze bele az olajba, nehogy kicsapjon.

A sütési idők csak körülbelüli értékek és az elkészítendő étel indulási hőmérsékletétől valamint a fagyasztott
étel gyártója által javasolt hőmérséklettől függnek.

2013-05-31- 8-43-59.jpg


Kapcsolódó: Olajsütő alkatrészek, tartozékok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://haztartasikiegeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr45337056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása