HTML

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők leírásai, ismertetői

Friss topikok

Linkblog

Mikrohullám & magnetron

2013.02.12. 08:20 konyak

A mikrohullámú sütő a deciméteres hullámok segítségével melegíti fel az ételt, a folyadékot és más anyagokat. A mikrosütő feltalálását Doktor Percy LeBaron Spencer (1894-1970) amerikai mérnöknek tulajdonítják. 1925-ben kezdte meg a munkát a Raytheonnál, amely akkor egy kis cég volt és erősítőkhöz használatos nagyteljesítményű csöveket gyártott. Percy Spencer a cégnél 1945-ben radarokhoz készített magnetronokat és munkája közben véletlenül jött rá, hogy a mikrohullámokat ételek, élelmiszerek melegítésére is fel lehet használni.
Éppen egy aktív radaron dolgozott, amikor furcsa és új dolgot tapasztalt: Észrevette, hogy a csokoládé egy része megolvadt a zsebében. Nem ő volt az első , aki találkozott ezzel a jelenséggel. De ő volt az első - ezt számos ezzel kapcsolatos szabadalmából (120 szabadalom) és kisérleteiből tudjuk - , aki megértette, hogy mi játszódik le a jelenség közben: a radar mikrohullámú sugárzása olvasztotta meg a csokoládét. A mikrohullámú sütőt 1946-ban a Raytheon szabadalmaztatta. A “mikrosütő” első példánya 1947- ben Radar Range néven látta meg a firstmicro.gifnapvilágot. Majdnem 1,8 m magas volt és 340 kg-ot nyomott. Volt egy beépített vízhűtője, a teljesítménye 3.000W volt, háromszor akkora, mint a mai konyhai készülékeké. Az 1954-ben piacra dobott készülék egyike volt az első háztartási mikrohullámú sütőknek. A teljesítménye 1600 W, az ára pedig 2.000 - 3.000 dollár között volt.
Az első népszerű készülék 1965- ben került az üzletekbe és 495 dollárt kértek érte. Az USA-ban 1970-ben 40.000 mikrosütőt adtak el, 1975-ben már egy milliót. Napjainkban már a háztartások 95%-ban megtalálható a mikrohullámú sütő.
Felépítése:
A mikrohullámokat egy magnetron állítja elő, amelyek egy hullámvezetőn keresztül jutnak el a fém sütőtérbe. A magnetron lényegében egy speciális elektroncső. A csőben lévő központi katódot hengeres anód veszi körül. A katódról kilépő elektronok elektromos és mágneses térben fellépő erők hatására körpályán mozognak. A mikrohullám kibocsátása a mozgó elektronok és az anódban lévő üregek közötti rezonancia eredménye. A sütőtér megakadályozza, hogy a mikrohullámok kijussanak a készülékből. A magnetron működéséhez nagy anódfeszültségre van szükség (5 kV). Ezt az anódfeszültséget egy nagyfeszültségű transzformátor és egy feszültség kétszerező állítja elő. Ez a transzformátor látja el árammal a magnetron izzókatódját is. Az elektromosan felfűtött katód az elektronok felszabadításához (termikus emisszió) szükséges. A magnetront szigetelni kell. Az ábránkon egy fehér színű, ovális műanyag magnetron testet lehet látni, amelyen a fűtőfeszültség- és a katódcsatlakozókat a fém testtől szigetelés választja el. A magnetron működése során néhány elektron visszajut a katódra és hőenergiává alakul. Ezért sok esetben csökkenteni kell a katódra érkező elektronok mennyiségét, nehogy túlmelegedés alakuljon ki. Ilyenkor egy ventillátorral hűtik a magnetront. A ventillátor a sütőtéren keresztül kifújja a feleslegessé vált forró levegőt is. A teljesítményvezérlés impulzusmoduláció útján történik, ami annyit jelent, hogy a magnetron adott ritmus szerint ki- ill. bekapcsol.
Hatásfok:
Egy villanytűzhely az elektromos energia közel 100%-át hővé alakítja. Egy mikrohullámú sütő a felvett elektromos energia mindössze 50 - 60%-át alakítja át mikrohullámú sugárzássá, a többiből hulladékhő lesz. Másrészről viszont ez annyit jelent, hogy a mikrohullámok célzottan csak az ételt melegítik fel, nem a sütőt és annak környékét, ezért a mikrohullámú sütő kis ételedagok felmelegítése esetén energiatakarékosabb. Irányértékként vegyünk kb. 250 ml folyadékot. Gazdaságosabb 250 ml folyadékot, ill. 250 gramm folyadéktartalmú ételt egy mikrosütőben megmelegíteni, mint egy edényben a villanytűzhelyen, amelyhez lehet, hogy a melegítés során még további folyadékot kell adagolni. A víz felmelegítése egyébként elektromos vízforralóban a leggazdaságosabb. A fűtőspirálnak alacsony a hővesztesége, ezért sokkal nagyobb a hatékonysági foka, mint egy magnetroné vagy mint egy főzőlapé.
Veszélyei:
A mikrohullámú sugárzás hőhatást fejt ki az emberi szövetekre is és ez sérülésekhez vezethet (elsősorban égési sérülésekhez). Különösen a rossz vérkeringésű testrészekre veszélyes a mikrohullámú sugárzás, mert ezek nem képesek elég gyorsan elvezetni a hőt (szemlencse, szemgolyó). Hő hatására megalvadnak a fehérjék és homályossá válik a szemlencse (szürke hályog). Egy zárt mikrohullámú sütőnek alacsony a sugárzása, amely gyakorlatilag nem jelent veszélyt. Azokat a készülékeket, amelyeknek a háza vagy az ajtaja megsérült vagy elvetemedett, egyáltalán nem vagy csak sugárzás mérés után szabad használni. Mindezekkel együtt a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha nem hozzáértő próbálja megjavítani a meghibásodott készüléket. A belsejében uralkodó kb. 5 kV feszültség halálos áramütést is okozhat.

Kapcsolódó: Mikrohullámú sütő alkatrészek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://haztartasikiegeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr975075906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása