HTML

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők leírásai, ismertetői

Friss topikok

Linkblog

A mikrohullámú sütő és a magnetron

2010.12.14. 14:52 konyak

 A magnetron működése 
 

A mikrohullámú sütő egyik fontos alkotóelemét, a magnetront szeretnénk nagyító alá venni. A magnetron állítja elő a mikrohullámokat, antennájának fém gyűrűi (hullámvezető) vezetik el a az energiát a fém sütőtér belsejébe sugározva.
A magnetron működéséhez nagy anódfeszültségre (5kV) van szükség, amelyet egy nagyfeszültségű transzformátor és egy feszültség-kétszerező kapcsolás állít elő. Hogy is működik pontosan a magnetron? A magnetronban hasonlóan képződnek a mikrohullámok, mint az adócsőben. Alapvetően a magnetron is egy speciális elektroncső és mint minden elektroncső tartalmaz egy felfűtött katódot. A magnetront egy ohm-mérővel tudjuk megvizsgálni. A fűtőkörnél kb. 1 ohm az ellenállás. A fűtés/katód és anód/ház között végtelen. A meghibásodott magnetront csak egy olyan kifogástalan állapotú, deformációtól mentes magnetronnal szabad kicserélni, amelynek szigetelése tökéletes és antennája is kifogástalan állapotban van ( a legkisebb deformációtól A katódból kilépő elektronok a nagyfeszültség hatására elindulnak az ellentétes, pozitív töltésű anód felé, hasonlóan mint egy hagyományos elektroncsőben. A magnetron speciális alkotórésze a mágnes (innen ered a magnetron elnevezés). Ez a kör alakú mágnes egy erős mágneses mezőt hoz létre a cső belsejében. A mágneses mező az elektronsugárzásra merőleges. Az elektronok tehetetlensége elenyészően kicsi, és követik a mágneses tér irányát. Az állandó mágnesek hatására körpályára kényszerülnek, mozgásukkal egy spirált írnak le. Ellentétben azonban az elektroncsővel, az elektronok nem érik el az anódot. A magnetronokban speciális üregrezonátorokat alakítanak ki. Az elektronok mozgási energiája elektromágneses mezőt indukál az üregrezonátorokban, más néven a rezonanciakamrákban. Az elektronok álló hullámokba gyűlnek és ezzel még nagyobb rezgéseket keltenek a rezonancia kamrában. A rezgéseket - amelyek frekvenciája a rezonancia kamra nagyságától függ, egy antenna kisugározza a fém sütőtér felé. Az antenna által kisugárzott energiát az üreges vezető (hullámvezető) a sütőtérbe vezeti, ahol az energia a lehetőségekhez képest egyenletesen eloszlik, de nem teljesen egyenletesen.

Az ételek egyenetlen felmelegedése ellen egy fixen beépített szerkezettel lehet védekezni. Ezt a célt szolgálja az úgynevezett propeller, amelyet a legtöbb készülékbe beépítenek. A propeller nem más, mint egy speciális formájú forgó fémkerék, amely a sütőtér belsejében helyezkedik el (leggyakrabban a sütőtér tetején, egy erre a célra szolgáló borítólap alatt). A propeller úgy működik, mint egy elektromágneses keverőlapát, amely - mintegy üregrezonátorként viselkedve - folyamatosan megváltoztatja a sütőtérbe kerülő hullámok eloszlását. Az ételek egyenletes felmelegedését elősegíti még a sütőtérben elhelyezkedő forgótányér is.

Az ajtó, biztonsági szempontból háromszorosan is fontos alkotórésze a mikrohullámú sütőnek. A mikrohullámokat benn kell tartania a sütőtérben, valamint a zárszerkezetének biztosítani kell, hogy semmilyen körülmények között sem működhessen a készülék akkor, ha nyitva van az ajtaja. A harmadik funkciója az, hogy egy perforált lemezen keresztül bepillantást enged a sütő belsejébe. A perforált lemez előtt megfelelő távolságra egy másik lemezt helyeznek el. A perforált lemezen apró nyílások találhatók, amelyek szélessége sokkal kisebb, mint a mikrohullám fél hullámhossza (mintegy 12,2 cm). Nem tud áthatolni rajta a sugárzás.

A sugár kialvására (extinkció) néhány milliméterrel a perforált lemez előtt kerül sor. Az ajtó külső átlátszó borító lemeze megakadályozza, hogy bármi megérinthesse a perforált lemezt vagy közel kerülhessen hozzá. Az ajtóban egy körkörös lemez található, amelynek szélessége egy negyed hullámhossznak felel meg. Ez a nyílás elektromos kapcsolat nélkül is a magnetron frekvencia szelektív záróköreként működik. Ezért az ajtó mechanikai részeinek nem szabad sem deformálódnia, sem más módon megváltoznia. Éppen ezért, a sugárzás mérések során az ajtó ezen részére koncentrálnak. A mikrosütő belsején kívül még itt fordulhat elő nagyobb térerősség. Többnyire messze a megengedett egészségügyi határérték alatt van a térerő ezen a helyen.

Maga a mikrohullámú sütőtér egy teljesen zárt fém edény (Faraday kalitka, amelyet egy rövid üreges vezető (hullámvezető) közvetlenül összeköt a magnetronnal.
A magnetron kezelése
A magnetron egy speciálisan kivitelezett precíziós mikrohullámú rezgőcső, amelyet a pontos mikrohullámú frekvencia és a nagy kimenő teljesítmény jellemez, ezért különösen kíméletes kezelést igényel.
A fűtőszál gondoskodik az elektronok kibocsátásáról, ezért speciális anyagokból készült. A mechanikai ütközésekre különösen érzékeny, könnyen törik. Ha a magnetront mechanikai ütközés éri, a fűtőszál eltörik. A magnetronnak még valamire szüksége van és ez a mágneses mező. A mágneses erőteret a mai magnetronokban állandó mágnes hozza létre. A mágneses térerő csökkenhet, ha a magnetront szakszerűtlenül kezelik, például ha a magnetron fémszerszámmal feszegetik vagy ha mechanikai behatás éri.
Kérjük, tartsa be az alábbi óvintézkedéseket:
1. A magnetront ne tegye ki mechanikai ütközéseknek!
2. Ne érjen a magnetronhoz fém szerszámmal!
3. Ha cseréli a magnetront, óvatosan és pontosan helyezze be az új berendezést az üreges vezetőbe (hullámvezető). Kérjük ügyeljen arra, hogy a magnetron ne ütődjön más alkatrészekhez és ne törjön el az antennafedél!
4. Ha a magnetront alkatrészként tárolja, kerülje el, hogy a magnetronok egymáshoz érjenek! Ellenkező esetben a mágneses térerő csökkenni fog. Tanácsos a magnetronokat egyenként, külön kartondobozban tárolni!
5. Ne tárolja a magnetront extra alacsony hőmérsékleten (-30°C)! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://haztartasikiegeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr492515418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása