HTML

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők leírásai, ismertetői

Friss topikok

Linkblog

Üvegkerámia és indukciós főzőlapok

2012.11.09. 09:15 konyak

indukcioslap.jpgA szabadidős kedvtelések ismét új trendek felé veszik az irányt. A GFK Living aktuális tanulmánya egy meglepő tényre világít rá: A szabadidős elfoglaltságok sorrendjében a főzés sokaknál megelőzi a TV nézést!
A konyha ismét a ház központi helyiségévé válik. Ennek köszönhetően az új háztartások 86,5%-ában megtalálható az elektromos tűzhely és főzőlap. Ezek 12%-a 1-3 év közötti új készülék, több, mint 34%-a pedig régi, 12 évnél idősebb berendezés. 2011-ben becslések szerint több millió főzőlapot adtak el az Unióban.
Az eladott készülékek több, mint 90%-a üvegkerámia főzőlap, és meredeken ível felfelé az indukciós főzőlapok eladása. Gáztűzhelyet és hagyományos főzőlapot már csak elvétve vásárolnak. A választást olyan tényezők befolyásolják, mint az egyszerű kezelhetőség, a könnyű tisztán tarthatóság, a hosszú élettartam és az energia takarékosság.

Több főzőlap típus közül lehet választani: klasszikus, zománcozott acél és nemesacél főzőlap 2-4 főzési zónával, üvegkerámia-, indukciós- és gáz főzőlap. Egy beépített üvegkerámia tűzhelyen általában 4-5 főzési zóna található. Ezeken kívül, különböző főzőlap modulok közül is választhat a vevő és tetszése szerint összeállíthatja ezek kombinációit. Az üvegkerámia főzőlap teteje általában egy 4 mm vastag hőáteresztő üvegkerámia üvegkerámia főzőfelületből áll. A gyártása több lépésben történik. Ez azért szükséges, hogy az üvegkerámia főzőfelület hőmérséklete stabil legyen, biztonsággal elbírja a magas hőmérsékletet, és masszívan ellenálló legyen a szokásos háztartási terhelésekkel szemben. A szakítószilárdságot az EN 60335 szerinti törésteszttel ellenőrzik, melynek során a felület 2/6 részén egy 1,8 kg súlyú, 15 cm magas edényt helyeznek, majd egymás után tízszer ráejtik a forró és a hideg főzési zónára.

Azok az általános mechanikai hatások, amelyek nap mint érhetik a főzőlapot, az üvegkerámia felületen nem tudnak kárt okozni. Kizárólag a főzőlap egy pontjára koncentrálódó erős ütődésvagy lökésszerű terhelések képesek károsítani az üvegkerámia főzőfelületet. Ilyen például az, amikor egy magasról leeső tárgy ütközik neki a főzőfelületnek. Az üvegkerámia felület és a fűtőszál közé eső részt a legtöbb típus esetében túlmelegedés elleni védelemmel látják el, ami megvédi a fűtési zónát a túlmelegedéstől. A védelem max. 600 °C felületi hőmérsékletre van hitelesítve.
A Maradék hő kijelző tájékoztatja a felhasználót arról, hogy a főzési zóna még mindig meleg. A főzési zónákban különböző fűtési megoldásokat alkalmaznak. A hősugárzó testet flexibilis rugós elemekkel nyomják az üvegkerámia főzőfelülethez. A fűtőbetét a max. 1000 °C hőmérsékletét 6-10 másodperc alatt éri el, ezután az üvegkerámia felületen keresztül jól kivehető sötétvörös fényt lehet látni. A fűtőbetét a hőt a főzési zónába függőleges sugárzással juttatja el. Mivel a sugárzás egy részét az üveg elnyeli, a hő a főzőedényhez hősugárzás és hővezetés útján jut el. A kívánt főzőhatás elérése érdekében az egyes komponenseknek egy jól működő főzési rendszerré kell összeállniuk. A készülék gyártók a fűtőelemeket, az érzékeny kezelőelemeket és a különböző fűtési módokat pontosan beállítják a főzőzónában és ezzel optimalizálják a rendszer egységességét és a főzőhatást. A renszer gyenge pontjaként rendszerint a hő főzőedényhez történő eljuttatását, a hőátadást szokták megemlíteni. A nem megfelelő edények egyenetlenül veszik át a hőt, ezért nem lehet bennük jól sütni-főzni. A főzési időt és ezzel együtt az energiafogyasztást közvetlenül meghatározza az edény típusa és minősége. Ezért a főzési zóna minden esetben annyira „jó“, amennyire jó a ráhelyezett edény. Ha túl kis méretű az edény, akkor hővesztés és ezzel együtt energia vesztés történik. Ha az edény nagyobb, mint a főzőzóna, akkor túl sokára fő meg az étel, a főzési idő túl hosszú lesz.
Már 1984-ben megjelentek az indukciós főzőlapok a háztartási-gép piacon. 2011-ben az indukciós főzőlapok 22%-nál is magasabb piaci részesedést értek el. Az indukciós főzőlapok kikapcsolt állapotban optikailag hasonlítanak a hősugárzással működő főzőlapokhoz, de a hasonlóság ellenére teljesen más elven működnek. A bekapcsolás után nem lehet látni, hogy az üvegkerámia felület alatt világítana a fűtőszál és a főzőzóna se lesz meleg. A hő, az erre alkalmas edény felhelyezése után, közvetlenül az edény aljában termelődik. Az indukciós főzőlapok két alapeleme az üvegkerámia felület és az alatta levő réztekercs.kochfeéd.jpg Az üvegkerámia alatt levő induktor mágneses erőteret hoz létre, amelyet az edény aljára hat, ezért az edény alja közvetlenül melegedni kezd. Ahhoz, hogy a mágneses mező kifejthesse hatását, az edény aljának mágnesezhető fémből kell lennie. Az automata edényfelismerő rendszer gondoskodik arról, hogy a főzőmező csak akkor aktiválódjon, ha indukcióképes edényfelülettel érintkezik. Mivel a felület nem lesz nagyon forró és mert gyorsan lehűl, a kifolyt tej vagy víz nem ég rá a felületre, amint azt a hagyományos főzőlapoknál tapasztaltuk.Ezért a főzőlapot könnyen tisztán lehet tartani és biztonságosan használható gyerekek jelenlétében is. További előnye, hogy az indukciós főzőlap gyorsabban reagál a teljesítmény változásra, mint egy hősugárzó elven működő klasszikus főzőlap. Összehasonlításul: 2 liter víz felforralásához egy nagy teljesítményű indukciós főzőlapon 5 perc, gáztűzhelyen 9 perc, míg egy hősugárzó elven működő főzőlapon 10 perc szükséges.
Az üvegkerámia- és az indukciós főzőlapok tükörsima felületét könnyebb tisztítani, mint a gáztűzhelyet vagy a hagyományos főzőlapokat. A felforrósodott üvegkerámia felület érzékenyen reagál a cukortartalmú szennyeződésekre, az alumínium fóliára és a műanyagokra. Ezért ezeket egy üvegkaparóval azonnal el kell távolítani. Miután lehűlt, a főzőfelületet mosogatószeres vízzel le lehet tisztítani, de a víz nem tartalmazhat semminemű karcoló anyagot, súrolószert. A makacs foltok és a fémes elszíneződések speciális tisztítószerrel távolíthatók el. Legtöbbünk számára elektromos főzőlap nélkül már elképzelhetetlen a háztartás. Míg korábban a tűzhelyek voltak elterjedve, mára a főzőlapok, azok között is legalább az üvegkerámia felületűek váltak általánossá.
Csakúgy, mint más háztartási készülékek esetében, a konyhai készülékeknél is számítani lehet a SmartGrid funkció elterjedésére, azaz a mobil hálózaton keresztül, például okostelefonnal történő üzemeltetésre. Néhány év múlva talán már nem kell aggódnunk, ha bekapcsolva felejtettük a forró főzőlapot, mert okostelefonon keresztül ki tudjuk majd kapcsolni.

Szólj hozzá!

Címkék: wiki wikipédia indukciós főzőlap Üvegkerámia

A bejegyzés trackback címe:

https://haztartasikiegeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr34898368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.