HTML

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők

Hasznos háztartási és elektronikai kiegészítők leírásai, ismertetői

Friss topikok

Linkblog

A hűtőgépek hűtési mechanizmusa

2010.11.30. 13:49 konyak

 A mai termodinamikus hűtőszekrények működésének alapja az a fizikai törvényszerűség, hogy a folyadékok elpárologtatásához energiára van szükség. Másképp fogalmazva, miközben egy folyadék elpárolog, hőt von el a környezetéből. 
A hűtőberendezések működési elve tehát az, hogy a hűtőtérből energiát, hőt vonunk el és ezt a hőt a hűtőtéren kívülre sugározzuk. Minden termodinamikai elven működő hűtőszekrény a következőképpen hűt: A hűtőszekrény belsejében elhelyezett csőkígyóban a folyékony hűtőközeg elpárolog, hőt von el a hűtőszekrény belsejéből, a hűtőtéren kívül pedig újra cseppfolyósítják, mialatt a hűtőszekrényből elvont hőt leadja a külső környezetnek. A folyékony hűtőanyag ezután visszakerül a hűtőtérbe és a folyamat kezdődik újból.
Attól függően, hogy milyen módon történik a hőátalakítás, három típust különböztetünk meg: abszorpciós, kompresszoros és peltier-elemes hűtőszekrényt.
A kompresszoros hűtőszekrény a leggyakoribb. A kompresszor az elpárologtatott gőzöket összesűríti, komprimálja, ebből származik a kompresszor elnevezés.
A háztartási gépekbe szinte kizárólag kompakt, hermetikus kompresszorokat alkalmaznak. Ennek a kompresszor típusnak az a jellegzetessége, hogy a kompresszor és a motor egy egységet képez, amely egy hermetikusan elzárt házban található. A hátránya is ez: ha meghibásodik, nem lehet a kompresszort és a motort külön-külön megjavítani, hanem az egész egységet ki kell cserélni.
A kompresszornak az a feladata, hogy a párologtatóból elszívja a gőzt és bejuttassa azt a kondenzátorba. A leggyakrabban előforduló kompresszortípusok: dugattyús-, csavaros- és scrollkompresszorok. A hűtőszekrényekbe leggyakrabban dugattyús kompresszort szerelnek be. Az olajozást egy beépített olajszivattyú végzi és ez az olaj hűti a kompresszort is és a motort is. A kompresszoros hűtőszekrényekben elektromotor hajtja a kompresszort. A hűtési körfolyamat “szíve” a kompresszor. Ahhoz, hogy könnyebben megértsék, mi is a szerepe a kompresszornak a hűtési folyamatban, nézzük meg együtt az alábbi ábrát és vegyük sorra az egyes részleteit.

Kezdjük közvetlenül a kompresszornál:
A hűtőközeg (R134a vagy R600 , amely izobután néven is ismert) folyadék alakjában kerül a hűtőtérbe. A hűtőfolyadék elvonja a hűtő belsejében tárolt anyagoktól a meleget, eközben alacsony nyomáson elpárolog. A párologtató csőkígyó általában a fagyasztó részben található.
Ekkor lép be a folyamatba kompresszor. Az elszívó vezetéken keresztül elszívja a szükséges alacsony nyomást. A gáznemű hűtőfolyadékot cseppfolyós állapotba kell hozni ahhoz, hogy a hűtési körfolyamat tovább folytatódhasson.
A kompresszor következő feladata az, hogy biztosítsa a gáznemű hűtőanyag cseppfolyósításához, illetve sűrítéséhez szükséges nyomást. A (még) gáz halmazállapotú hűtőanyag a kompresszorból a szívócsövön keresztül a kondenzátorba áramlik.
A kondenzátorban a hűtőfolyadék hőmérséklete emelkedni kezd és hőmérséklet különbség alakul ki a kondenzátor és a környezetében levő levegő között. Ez a hőmérséklet különbség teszi lehetővé, hogy a kondenzátor a párolgáskor felvett hőt a környezetének leadja és a kondenzátorban levő hűtőközeg cseppfolyós állapotba kerülhessen. A kondenzátorból a már újból cseppfolyós halmazállapotú hűtőanyag távozik. A körfolyamat utolsó része a kapilláriscső (elszívócső). A kapilláriscső feladata, hogy a magas, 8 -10 bar nyomást mérsékelje - mielőtt a hűtőfolyadék megérkezik a kondenzátorba. Ezen felül bizonyos szabályozási funkciót is ellát, mert gondoskodik arról, hogy csak annyi hűtőfolyadék kerüljön a kompresszorba, amennyi a megfelelő párolgáshoz szükséges.
FIGYELEM! Ahhoz, hogy a kapilláriscső megfelelő módon el tudja látni ezt a funkcióját, NEM szabad megváltoztatni a cső hosszát! Végül a folyékony hűtőanyag alacsony, 0,5 - 1,0 bar nyomáson ismét a hűtőtérbe kerül, ahol felveszi a hőt, elpárolog - és az egész folyamat kezdődik újból és újból. A körfolyamat középpontjában a kompresszor áll. A kompresszor egy olyan “gép”, amellyel a gázokat cseppfolyósítják, ezért cseppfolyósítónak is nevezik és a fluidenergiagépek csoportjába tartozik. Afluid-energiagépek vagy folyékony halmazállapotú vagy gáznemű anyagokkal dolgoznak. A kompresszorok működésének fizikai alapját a gáz térfogatváltozásának termodinamikai viselkedése képezi. A térfogat csökkentése a sűrítési- vagy kompressziós eljárás. A kompresszorban a gázt összepréselik, ennek következtében megemelkedik a hőmérséklete A megfelelő kompresszor kiválasztásakor figyelembe kell venni a hűtőszekrény vezérlő egységét és a kapilláriscsövet. A körfolyamat során a kapilláris csövekben a be- és kimenő oldalon ugyanakkora a nyomás, amikor a kompresszor áll. A kompresszor alacsony forgatónyomatékkal működő motorral = Low Starting Torque Motor (LST) működik.
Ezért egy új kompresszor beállításakor mindig meg kell vizsgálni, hogy előzőleg milyen típusú kompresszort használtak.
Minden márkás hűtőgéphez alkatrész itt kapható: Hűtőgép alkatrészek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://haztartasikiegeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr482483495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása